Explicaţia lui Cîţu pentru creşterea accelerată a preţurilor: Sunt determinate de piaţă. Vorbim de ele doar când cresc, dar nu vorbim atunci când scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Premierul Florin Cîţu a transmis, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că românii ar trebui să se obişnuiască cu preţurile care cresc şi scad, pentru că asta înseamnă economie de piaţă.

Întrebat despre creşterea preţurilor, despre faptul că euro a atins un nou maxim istoric la cursul BNR de miercuri, şi ce soluţii are Executivul în perioada următoare pentru ca un euro să nu ajungă la 5 lei, premierul a transmis:

„Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine. Preţurile sunt determinate de piaţă într-o economie liberă. Îmi place că vorbim de preţuri doar când ele mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele atunci când scad. Preţurile vor scădea sau vor creşte, vom vedea în funcţie de ce se întâmplă cu cererea şi oferta. Ceea ce poate să facă acest Guvern şi face foarte bine este să dea o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă. 

Vă spun că este şi sustenabilă şi credibilă deoarece Comisia Europeană, în analiza deficitului excesiv, şi-a asumat aceeaşi traiectorie pe care o are România de reducere a deficitului bugetar. Asta contează atunci când ne uităm pe termen mediu şi lung şi ne uităm la evoluţia altor preţuri. 

Dar fluctuaţii pe termen scurt, acestea sunt normale într-o economie de piaţă şi ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad, pentru că asta înseamnă economie de piaţă”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, potrivit News.ro. 

Chestionat dacă să ne aşteptăm la un deficit mai mic la finalul acestui an, premierul a răspuns: „Dacă o să corectăm, o să corectăm în jos ţinta de deficit, dar haideţi să vedem mai întâi cum arată situaţia pe fiecare minister în parte şi apoi vom veni şi cu ţintele de deficit”.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite