Expert: „Scumpirea petrolului pe pieţele internaţionale va fi resimţită de români la pompă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzinarii scumpesc exagerat carburanţii atunci când cotaţiile petrolului cresc pentru că cererea românilor rămâne la acelaşi nivel indiferent de evoluţia preţurilor FOTO Adevărul
Benzinarii scumpesc exagerat carburanţii atunci când cotaţiile petrolului cresc pentru că cererea românilor rămâne la acelaşi nivel indiferent de evoluţia preţurilor FOTO Adevărul

Scumpirea petrolului pe pieţele internaţionale, pe fondul tensiunilor din Algeria şi din Egipt, dar şi al statisticilor favorabile privind economia americană, se va reflecta în creşterea preţului carburanţilor în România, este de părere Ionuţ Purica, analist pe probleme energetice în cadrul Academiei Române.

“Mă aştept să văd creşteri la pompă. La noi, creşterea preţului carburanţilor este asimetrică în raport cu evoluţia cotaţiei petrolului. Când preţul petrolului creşte, preţul carburanţilor creşte cât mai mult, însă atunci când scade cu aceeaşi valoare, preţul carburanţilor nu scade cu aceeaşi valoare. Este o asimetrie dată de piaţă pentru că nu există elasticitate, cererea nu reacţionează la o creştere de preţ”, a explicat Ionuţ Purica pentru “Adevărul”. 

Cotaţia petrolului este în creştere pe bursele asiatice, susţinută de riscurile geopolitice din Egipt şi din Algeria şi de statistici favorabile privind economia americană. 

Un baril de ţiţei "light sweet crude" cu livrare în martie a câştigat 20 de cenţi,  până la 96,64 dolari. Petrolul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 12 cenţi, ajungând la 113,6 dolari pe baril. 

Expertul a adăugat că există mai mulţi factori care ar putea determina scumpirea carburanţilor în următoarea perioadă, printre aceştia fiind accizele care ar putea creşte având în vedere nevoia de finanţare a Guvernului. 

În ceea ce priveşte cotaţia petrolului pe pieţele internaţionale, Purica spune că se manifestă o schimbare de paradigm întrucât Statele Unite ale Americii, cel mai mare consummator de resurse, mizează acum pe gazelle de şist şi chiar export cărbune, ceea c ear putea determina o reducere a cotaţiilor petrolului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite