Excedent bugetar de 2,3 miliarde de lei la două luni. Din ce au crescut încasările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Execuţia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a încheiat cu un excedent de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,33% din PIB, faţă de un deficit de 3,1 miliarde de lei, (0,46% din PIB) înregistrat la aceeaşi dată a anului 2014.

La finele lunii ianuarie, excedentul a fost de 3,95 miliarde de lei (0,56% din PIB).

VENITURILE

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde de lei în primele două luni, reprezentând 4,8% din PIB.

Încasările au fost cu 10,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Au fost înregistrate creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (+11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) şi venituri nefiscale (+23,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale s-au redus cu 4,5%, influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 3,4%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

CHELTUIELILE

Cheltuielile bugetare, în sumă de 31,5 miliarde de lei, au scăzut în termeni nominali cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-39,9%), dobânzi (-16,2%) şi bunuri şi servicii (-10,6%).

Cheltuielile de capital, care includ cheltuielile pentru investiţii, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2 miliarde de lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeaşi dată a anului precedent.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov declara că a fost modificată programarea bugetară pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrele II şi III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel că deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB.

Potrivit programării bugetare, cheltuielile publice ar urma să fie mai mici în trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Guvernul s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 1,83% din PIB.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite