ELCEN intră oficial în insolvenţă, KPMG a fost desemnat drept administrator judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ELCEN are datorii de 1,6 miliarde de lei, dar trebuie să încaseze 3,6 miliarde de lei de la RADET, aflată tot în insolvenţă    FOTO Mediafax
ELCEN are datorii de 1,6 miliarde de lei, dar trebuie să încaseze 3,6 miliarde de lei de la RADET, aflată tot în insolvenţă    FOTO Mediafax

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea companiei ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, de intrare în insolvenţă şi a desemnat ca administrator judiciar KPMG. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare.

„Admite cererea debitorului Electrocentrale Bucureşti S.A. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, deschide procedura generală a insolvenţei împotriva debitorului Electrocentrale Bucureşti S.A.“, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Decizia a fost luată la o zi după ce un alt complet de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti de intrare în insolvenţă.

RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, iar aceasta are mai departe datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori.

Guvernul a adoptat aseară un mecanism prin care primăriile pot achita direct pentru gazele naturale folosite la producerea apei calde şi energiei termice, acesta fiind necesar pentru ca Primăria Capitalei să poată plăti în avans subvenţiile către RADET, în valoare totală de 193 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru plata gazelor naturale furnizate de către Romgaz şi arse de către ELCEN pentru producerea agentului termic.

ELCEN deţine patru termocentrale situate în Bucureşti, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti, plus o uzină de reparaţii. Compania este cel mai mare producător de energie termică din ţară, cu o cotă de 40% şi asigură 90% din producţia de agent termic din Bucureşti, dar şi 4,8% din producţia naţională de electricitate. În total, termocentralele companiei au o capacitate instalată de 1.286 MW, în vreme ce puterea termică instalată este de 5.634 MWt. Acţionarii săi sunt Ministerul Energiei – 97,51% şi Romgaz – 2,49%.

Din datoriile sale de 1,6 miliarde de lei, ELCEN trebuie să dea Fiscului circa 800 de milioane de lei, 300 de milioane de lei către Romgaz, 155 de milioane către Distrigaz Sud, 90 de milioane de lei către Transgaz, în vreme ce băncile au de recuperat 243 de milooane.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, având 987 de kilometri de conducte termice primare şi 2.964 de kilometri de conducte secundare. Regia asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii). Mai exact, 565.000 de apartamente sunt racordate la RADET, iar în acestea traiesc 1,25 milioane de oameni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite