După mitingul de joi, negocierile transportatorilor cu autorităţile continuă. Ce promisiuni au obţinut şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii confederaţiilor şi asociaţiilor de transportatori au purtat negocieri cu cei ai Guvernului, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

În urma discuţiilor, vicepremierul Vasile Dîncu a cerut ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA şi să continue, într-un ritm mai accelerat, discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor.

„Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să lucreze în beneficiul consumatorului“, a menţionat vicepremierul. Iar prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a afirmat că până la sfârşitul anului vor fi finalizate aceste controale.

Discuţiile continuă marţi

O discuţie intermediară este programată pentru marţi, 22 decembrie, între reprezentanţii ASF, ai asigurătorilor şi cei ai transportatorilor.

Discuţiile vor viza găsirea unor soluţii la problemele semnalate de reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor, respectiv:
- încheierea poliţei de asigurare RCA pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale;
- posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA în cazul în care autovehiculul este imobilizat;
- achitarea poliţei RCA în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto;
- plata mai rapidă a despăgubirilor.

Vicepremierul Vasile Dîncu a luat act şi de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului de eliminare a accizei suplimentare pentru combustibil, afirmând că o va transmite Ministerului Finanţelor Publice, chiar în condiţiile în care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.

Părţile - Guvern şi transportatori - au mai stabilit continuarea dialogului şi în ceea ce priveşte proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Potrivit Guvernului, ar urma ca propunerile asociaţiilor de transport public să fie luate în calcul la definitivarea actului normativ.

De asemenea, vicepremierul Vasile Dîncu le-a transmis transportatorilor că până la sfârşitul anului Guvernul are în procedură de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.

Negocieri finale pe 25 ianuarie

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale, Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi, Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier APULUM.

O întâlnire finală, cu toate soluţiile pe masă privind gestionarea sistemului RCA, a fost prorgamată pentru data de 25 ianuarie 2016, la care vor participa şi reprezentanţii Parlamentului, (având în vedere că ASF este sub autoritatea forului legislativ).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite