Dronele tehnologice, soluția cea mai eficientă la criza de angajați din agricultură. „Nu mai are cine mulge o oaie!”

0
Publicat:

Utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați. În plus, e o soluție mult mai economică pentru fermieri.

Drone tehnologice FOTO drone agricole riagro
Drone tehnologice FOTO drone agricole riagro

„Nu mai are cine mulge o oaie sau cine arunca o sămânță pe câmp. Este grav”, mărturisește un mic fermier din zona Unțeni, județul Botoșani. Și nu este singurul care-și exprimă îngrijorarea față de lipsa tot mai acută a forței de muncă din domeniul agricol. Cel puțin, în județul Botoșani sunt tot mai puțini oameni dispuși să lucreze pe câmpuri sau în fermele zootehnice. Nici măcar ca zilieri, cu atât mai puțin lucrători specializați cum ar fi ciobanii sau tractoriștii.

Specialiștii în agricultură spun că singura soluție viabilă în cazul acutizării crizei forței de muncă în agricultură este investiția în tehnologie de ultimă generație, fie că este vorba despre tractoare performante, fie de drone tehnologice, tot mai la modă în agricultura modernă.

Ultima „fiță” necesară în agricultură

Dronele tehnologice sunt ultima „fiță” în materie de agricultură modernă. Vorbim despre drone care analizează starea vegetației și a solului, dar și drone tehnologice folosite pentru aplicarea diferitelor tratamente și soluții unor culturi.

De exemplu, dronele care analizează solul și starea vegetației pot scana sistematic până la opt hectare, cu o singură încărcare completă. Multe dintre acestea au camere multispectrale și de imagistică termică ce pot măsura cantitatea de lumină absorbită de plante, starea lor de sănătate, dar și mulți alți parametri, pe care fermierul îi poate analiza.

image

Dronele tehnologice pentru tratamente pot împrăștia pesticide de la o înălțime de peste 1,8 metri. Specialiștii, dar și fermierii care le folosesc spun că dronele sunt tehnologia viitorului care poate suplini măcar partial lipsa forței de muncă. Ele pot înlocui efectiv mai multe utilaje și mai mulți angajați.

„Această lipsă a forței de muncă trebuie suplinită prin știință, prin tehnologie implementată. O soluție sunt dronele tehnologice, în agricultură. Nu mai am nevoie de tractorul care aduce cisterna cu apă, dar nici de alte utilaje folosite pentru pesticidare sau alte lucrări asemănătoare. Unul câte unul, îl elimin. Cu drona, nu distrug cultura, pentru că la utilaje, sunt patru roti pe tractor, trei pe stația de erbicidat, iar la orice întoarcere sau manevră distruge din zona de cultură. Drona merge la o înălțime de peste 1,5 metri, nu încalecă, nu dă greș. Punct ochit-punct lovit. Merge conform programului aplicat de operator. Practic, este nevoie de un singur om, cu panoul de control, la marginea exploatației”, spune Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.

„Dronele pot fi o soluție sustenabilă, sigură și eficientă”

Mai mulți fermieri din România, inclusiv din Botoșani, dar și din alte județe din Moldova, au deja drone tehnologice pentru aplicarea pesticidelor sau a altor tratamente. Și le folosesc cu succes. Aceștia mărturisesc că se bucură de precizie, de economie la buget, dar nici nu mai suferă așa de mult din cauza lipsei forței de muncă.

„Dronele pot fi o soluție sustenabilă, sigură și eficientă din punct de vedere economic și fitosanitar. Pentru mine, un fermier cu 70 de hecatare, a fost cea mai ieftină soluție pentru a nu mai contracta prestări de servicii. Ca tânăr fermier pasionat de tehnologie am constatat că dronele agricole sunt foarte precise, care-și fac treaba aproape singure și cu costuri mici”, precizează într-o postare pe rețelele sociale Alin Luculeasa, un tânăr fermier din Vaslui, absolent de Agronomie.

image

El spune că folosind drone se reduce consumul de apă și pesticide de la 200-300 de litri pe hectar la 10 litri pe hectar. În plus, se elimină consumul de combustibil, costurile cu angajații și utilajele, tasarea solului, se reduc pierderile provocate de utilaje. Precizia, de 2,5 centrimetri la punct este iarăși un atu important.

Tehnologia necesită oameni pregătiți

Dotările tehnologice de ultimă generație au schimbat paradigma în lumea meseriașilor agricoli. Școlile de agricultură încep să nu mai pregătească tractoriști, ci mai degrabă operatori de tehnică agricolă, capabili să lucreze mai mult cu softuri.

„Pentru această tehnologie avem nevoie de specialiști. Nu le mai putem spune tractoriști, ci operatori de tehnică agricolă. Sunt licee de profil în Botoșani care au achiziționat, prin Ministerul Agriculturii, utilaje de ultimă generație, tocmai pentru a-i învăța pe elevi cu așa ceva, cu softuri, nu mai au cheia de 17”, a conchis Cristian Delibaș.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite