Dispariție misterioasă: Deutsche Bank „nu mai găsește” acțiunile rusești ale clienților săi

0
Publicat:

Deutsche Bank și-a informat clienții că a descoperit o lipsă a acţiunilor rusești în baza cărora a emis certificate de depozit înainte de invadarea Ucrainei.

Clădirea Deutsche Bank
Deutsche Bank și-a informat clienții că nu le mai găsește acțiunile rusești

Deutsche Bank (DBKGn.DE) le-a spus clienților că nu mai poate garanta accesul deplin la acțiunile rusești care le aparțin, subliniind provocările cu care se confruntă investitorii globali pentru a recupera investițiile eșuate în companiile țării, scrie Reuters, citând dintr-o notificare oficială a băncii.

Cea mai mare bancă din Germania a declarat într-o notificare din 9 iunie că a descoperit un deficit al acțiunilor care susțin certificatele de depozit (DR) pe care banca le-a emis înainte de invazia Ucrainei. Acțiunile au fost deținute în Rusia de o altă bancă depozitară.

În notificare, Deutsche Bank a atribuit deficitul unei decizii a Moscovei de a permite investitorilor să convertească unele dintre DR-uri în acțiuni locale. Conversia a fost efectuată fără „implicarea sau supravegherea” băncii germane, iar Deutsche nu a putut reconcilia acțiunile companiei cu certificatele de depozit.

Este prima bancă importantă care informează oficial deținătorii de certificate de depozit că este posibil să nu ajungă la proprietatea asupra tuturor acțiunilor la care au dreptul, au declarat pentru Reuters două surse care îi sfătuiesc pe investitorii care continuă să dețină DR rusești.

DR-urile sunt certificate emise de o bancă care reprezintă acțiuni ale unei companii străine tranzacționate la o bursă locală. Schimbarea DR-urilor cu acțiuni la compania rusă este un prim pas către un efort de recuperare a banilor.

Au dispărut acțiuni ale Aeroflot, Mechel, LSR și Novolipetsk

Acțiunile afectate le includ pe cele ale companiei aeriene naționale Aeroflot (AFLT.MM), ale companiei de construcții LSR Group (LSRG.MM), ale companiei miniere și siderurgice Mechel (MTLR.MM) și Novolipetsk Steel (NLMK.MM). Mechel a refuzat să comenteze, în timp ce companiile rămase nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters de comentarii.

Sancțiunile occidentale și contramăsurile rusești au eșuat activele deținute de cetățeni și companii de ambele părți ale diviziunii politice. Moscova cere, de asemenea, o contribuție de 10% la bugetul federal, numită „taxă de ieșire” de către Washington.

Kremlinul a preluat, de asemenea, active sub control temporar, confiscând filialele ruse ale a două firme europene de energie în aprilie, subliniind o strategie de reducere a influenței străine asupra companiilor critice la adresa intereselor sale economice și politice.

Un număr semnificativ de investitori, de la micile fonduri speculative până la marii manageri de active globale, dețin în continuare certificate de depozit, au spus surse pentru investitori.

Majoritatea investitorilor au coborât activele rusești la zero, dar unii încă nutresc speranțe de a-și recupera valoarea în viitor.

Irina Tsukerman, președintele companiei de consultanță pentru risc geopolitic Scarab Rising, a spus că vestea nu ar trebui să fie o surpriză.

Ad literam, totul în Rusia a fost vulnerabil, fie că sunt aceste DR, acțiuni, imobiliare sau orice altă formă de activ financiar”, a spus ea pentru Reuters.

Banca Centrală a Rusiei nu a comentat imediat această problemă.

Depozitarul Național al Decontărilor din Rusia a declarat că conversia acțiunilor a fost efectuată în conformitate cu legislația rusă și că nu este instituția contabilă responsabilă pentru implementarea acestui mecanism.

„Haos complet”

Avocații și alți consilieri au descris procesul de conversie drept „haos complet”.

Într-o anumită măsură, acest lucru a dus la o dublă numărare, deoarece, fără o reconciliere între Rusia și băncile străine, un investitor ar putea obține acțiuni rusești și totuși să dețină DR-urile la banca străină”, a declarat Grigory Marinichev, partener la firma de avocatură Morgan Lewis. .

Deutsche Bank le permite acum investitorilor să schimbe DR-uri cu acțiuni, ca parte a planurilor sale de a părăsi toate afacerile din Rusia, a spus o sursă.

Banca a mai stabilit că clienții ar putea fi într-o poziție mai bună dacă și-ar putea converti DR-urile cel puțin parțial, a adăugat această persoană.

JPMorgan & Chase (JPM.N), Citigroup (C.N) și BNY Mellon (BK.N) acționează ca bănci depozitare pentru majoritatea celorlalte programe de certificate de depozit din Rusia, potrivit Clearstream.

Toate cele trei bănci au refuzat să comenteze dacă au identificat și deficiențe, dar registrele lor rămân închise din cauza provocărilor legate de reconciliere, potrivit declarațiilor de pe site-urile lor.

Deutsche a spus în circulara sa că, dacă va putea să-și reconcilieze registrele la o dată ulterioară, atunci va căuta să returneze mai multe acțiuni proprietarilor lor de drept.

Dar a avertizat că veniturile nete din vânzările de acțiuni pe care le-a putut returna investitorilor ar fi probabil „substanțial mai mici” decât prețul actual de piață.

Banca a spus că a înțeles că Comisia guvernamentală rusă pentru controlul investițiilor străine a cerut ca astfel de acțiuni să fie vândutecu o reducere de cel puțin 50% din valoarea lor de piață evaluată”, se arată în circulară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite