Directorul general al FMI pledează pentru independența băncilor centrale europene

0
Publicat:

Băncile centrale se confruntă cu presiuni politice în creştere pentru a reduce dobânzile, în timpul unui an electoral major, dar responsabilii cu elaborarea politicii monetare trebuie să-şi menţină independenţa, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva

Pe un blog postat pe site-ul FMI, Georgieva susţine că băncile centrale care au o independenţă mai puternică reuşesc să aibă mai mult succes în controlarea inflaţiei şi în ţinerea sub control a aşteptărilor inflaţioniste, transmite Reuters.

„Sporesc solicitările pentru a reduce dobânzile, chiar dacă sunt premature, şi probabil se vor intensifica, deoarece jumătate din populaţia lumii votează anul acesta. Riscul interferenţei politice în luarea deciziilor băncii centrale şi în numirile angajaţilor sunt în creştere. Guvernele şi guvernatorii băncilor centrale trebuie să reziste acestor presiuni”, apreciază şeful FMI.

Oficialul a adăugat că succesul guvernatorilor băncilor centrale în prevenirea unor turbulenţe financiare la nivel mondial în timpul pandemiei a fost rapid urmat de înăsprirea politicii monetare, pentru a contracara inflaţia. Ambele eforturi reprezintă o funcţie a credibilităţii şi independenţei lor şi trebuie respectate.

În contrast, a explicat Georgieva, în timpul perioadei de inflaţie ridicată din anii '1970, băncile centrale nu au avut mandate clare pentru a prioritiza stabilitatea preţurilor, nu au fost legi clare care să le protejeze autonomia şi, ca rezultat, au fost deseori sub presiunea politicienilor pentru a reduce dobânzile.

Georgieva a citat un studiu al FMI care arată că în perioada 2007 şi 2021 băncile centrale care beneficiau de o independenţă puternică au avut mai mult succes în controlarea inflaţiei şi în ţinerea sub control a aşteptărilor inflaţioniste.

Guvernanţa solidă este importantă pentru a asigura independenţa băncii centrale, dar şi alte ramuri ale guvernului au responsabilităţi în sprijinirea atingerii obiectivelor băncilor centrale, inclusiv prin prudenţă fiscală.

„Adoptarea unor politici fiscale prudente, care să menţină un nivel sustenabil al datoriei, ajută la reducerea riscului 'dominanţei fiscale' - presiunile asupra băncii centrale pentru a oferi guvernului finanţare la costuri scăzute, ceea ce în cele din urmă alimentează inflaţia”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite