Digitalizare și simplificare fiscală: românii ajung de la un CNP la trei coduri de identificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a eficientiza colectarea și a deține controlul asupra fluxurilor de numerar, autoritățile propun introducerea unui nou număr de identificare a persoanei care va fi folosit online în relația cu ANAF, alternativ Codului Numeric Personal (CNP).

Încăpere uriașă plină de servere
Finanțele propun introducerea unui nou număr de identificare digitală, alternativ CNP-ului

Propunerea Finanțelor vine la doar câteva zile de când premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Marcel Boloș să renunțe (cel puțin deocamdată) la introducerea CNP-ului fiscal, care ar fi fost folosit în locul CNP-ului din cartea de identitate în cazul emiterii unei facturi digitale către o persoană fizică.

Acum, Ministerul Finanțelor propune introducerea unui al 3-lea cod numeric pentru persoanele fizice (după ce a propus introducerea CNP-ului fiscal), pe care-l numește „Număr de Identificare Digitală”, care poate fi folosit alternativ CNP-ului, în relația cu ANAF.

Se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului”, explică ministerul într-un comunicat.

Numărul de Identificare Digitală, folosit în locul CNP-ului 

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menționează că „organul fiscal central alocă oricărei persoane fizice un număr de identificare digitală atribuit în scop fiscal care să fie utilizat de persoanele fizice, în locul CNP-ului, pentru funcționarea corectă a sistemelor care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice”.

Eliberarea acestui număr de identificare fiscală se va face „la solicitarea persoanei fizice”, fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual”, fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).

Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând acel număr de identificare digitală în scop fiscal în locul codului numeric personal.

Nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal nu explică motivele care au dus la luarea unei astfel de decizii și nici ce beneficii ar avea românul de rând care ar putea cere eliberarea unui astfel de cod numeric.

Boloș: Cu ajutorul CNP-ului fiscal se poate obține creditul fiscal

În urmă cu o săptămână, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a oferit o serie de explicații privind modalitatea în care va funcționa așa-zisul „CNP fiscal”, precizând că de fapt este vorba de un cod de identificare fiscală cu ajutorul căruia se va obține creditul fiscal.

Creditul fiscal va avea un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile pe care le facem, iar suma fie se rambursează cumpărătorului, fie este folosită de acesta ca o formă de compensare la taxe și impozite.

Conceptul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Pentru a nu se încălca normele GDPR, fiecare cumpărător persoană fizică ar obține un cod de identificare fiscală, considerat ca un al doilea CNP. Prin trecerea codului de identificare pe fiecare bon de cumpărături sau factură, se face cumulul creditului fiscal

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite