Delgaz Grid anunţă cel mai mare buget de investiţii din ultimii 16 ani. Cum vor fi folosite cele 126 milioane de euro

0
0
Foto: Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, a anunţat, marţi, că va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane euro), cu 11% mai mult decât în 2020, în special în modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Potrivit companiei, bugetul alocat investiţiilor este cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România, anul trecut, investiţiile fiind de circa 550 milioane lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuţie, transmite News.ro.

„În acest an compania şi-a propus să investească 612 milioane lei (126 milioane euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior. Gaze naturale - sunt prevăzute investiţii de 285 milioane lei (58 milioane euro), în creştere cu 8% faţă de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică).”, precizează compania.

Totodată, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului vor fi modernizate staţii de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi racordarea noilor consumatori. 

„Energie electrică - sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane lei (67 milioane euro), în creştere cu 15% faţă de anul 2020, din care 26,5 milioane lei (5,4 milioane euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban şi rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă", precizează compania.

În SMART Metering compania şi-a propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente şi astfel circa 22% dintre clienţii Delgaz Grid vor avea contorizare SMART.

„Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul anului 2028", mai arată compania.

Delgaz Grid, proiecte de investiţii cu fonduri europene

„La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane lei, cu cofinanţări de 118,7 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare. Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt staţii de transformare din judeţele Iaşi şi Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iaşi, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al reţelei de distribuţie de energie electrică (ADMS)  într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava", precizează compania.

De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmăreşte obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă. Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităţilor responsabile.

Sistemul de distribuţie, reabilitat şi modernizat în 2020

La nivelul lui 2020, în sectorul de gaze naturale au fost investite peste 264 milioane lei (55 milioane euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 273 km. 

Au fost puse în funcţiune 11 staţii noi de reglare măsurare a gazelor naturale şi alte două au fost modernizate. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 225 km, valoarea investiţiei fiind de circa 40 milioane lei (8 milioane euro) şi au fost racordaţi circa 49.000 de noi consumatori. De asemenea, a fost înfiinţată o distribuţie nouă de gaze naturale în localitatea Sălişte, judeţul Sibiu.

Pe partea de energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 286 milioane lei (59 milioane euro, din care 2,2 milioane euro din fonduri europene). Investiţiile au fost direcţionate către modernizarea şi reabilitarea reţelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de transformatoare şi contorizarea inteligentă. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite