Delegaţia FMI vine mâine la Bucureşti. Ponta îi cheamă la discuţii pe miniştrii care au de purtat negocieri cu finanţatorii internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta l-a împuternicit pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu să conducă toate negocierile cu finanţatorii internaţionali FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta l-a împuternicit pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu să conducă toate negocierile cu finanţatorii internaţionali FOTO Adevărul

O misiune a finanţatorilor internaţionali – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială – se va afla de mâine la Bucureşti pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by. În pregătirea acestei vizite, premierul Victor Ponta se va întâlni astăzi cu miniştrii care au de purtat negocieri cu FMI.

Premierul a anunţat că  negocierile propriu-zise cu delegaţia Fondului. "Azi, aşa cum am făcut şi până acum de altfel, mă văd cu toţi miniştrii care au negocieri de purtat cu FMI. Vicepremierul Chiţoiu este împuternicit categoric să conducă toate negocierile, alături de Liviu Voinea şi de fiecare ministru în parte", a spus Ponta.

El a precizat că acest sistem al discuţiilor pregătitoare a fost aplicat de fostul vicepremier Florin Georgescu. "Azi ne împărţim fişele de negociere. E un sistem pe care domnul Florin Georgescu l-a aplicat anul trecut şi a fost foarte bun. Asta e întâlnirea pregătitoare a noastră. Cei de la FMI cred că marţi abia sosesc în Bucureşti, iar de miercuri încep discuţiile", a spus Ponta.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie. Principalele teme de discuţie sunt perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.

Premierul Victor Ponta a declarat la votul de învestitură a Guvernului, în plenul Parlamentului, că Guvernul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială deoarece UE este în plină furtună economică, precizând că nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, însă, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.

Totuşi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a sugerat la începutul săptămânii trecute că România nu ar trebui să mai încheie un nou acord cu FMI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite