Decizia ANSVSA de a inchide peste 300 de unitati din industria alimentara - sustinuta si de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* "Numai 56 fabrici indeplinesc standardele comunitare", afirma Gheorghe Flutur * "Decat sa am 300 de toxiinfectii alimentare in Romania, mai bine am 300 de unitati inchise", declara, transant, dr. Liviu Harbuz, presedintele ANSVSA

Protejarea intereselor si sanatatii consumatorilor in raport cu domeniul alimentar necesita o noua abordare pentru a pune capat situatiei confuze si suspiciunilor despre siguranta alimentara si despre standardele care trebuie respectate in acest domeniu. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) are obligatia de a creste eficacitatea aplicarii prevederilor legale in domeniul sigurantei alimentare pe intreg teritoriul tarii, prin supravegherea modului in care sunt aplicate si respectate acestea, si de a lua masurile care se impun. Recenta decizie a ANSVSA de a suspenda activitatea a peste 300 de unitati din industria alimentara a avut la baza mai multe considerente. Acestea sunt:
- neindeplinirea de catre unitati a standardelor privitoare la igiena prin neasigurarea facilitatilor si utilitatilor in conformitate cu prevederile legale referitoare la igiena si sanatate publica, desi despre acestea au fost informate de catre DSVSA in cursul anilor 2003 si 2004;
- neremedierea unor deficiente privind asigurarea conditiilor structurale si nerespectarea fluxului tehnologic, fapt ce conduce la obtinerea unor produse care nu garanteaza respectarea parametrilor de integritate a acestora;
- neintocmirea unor programe de restructurare si modernizare care sa garanteze alinierea unitatilor la cerintele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare si neasumarea responsabilitatii privind respectarea acesteia, in conditiile in care conducerile unitatilor in cauza au fost informate din timp asupra consecintelor legale.
"Angajamentele asumate de Romania, prin Documentul de Pozitie, presupun si luarea unor masuri ferme care sa asigure implementarea efectiva a legislatiei nationale armonizate cu cea europeana si un control strict al respectarii acesteia. Suntem constienti ca ne asumam o sarcina grea si o responsabilitate imensa. Este imposibil, in momentul de fata, sa spunem ca vom elimina riscul alimentar, dar putem afirma ca vom actiona in asa fel, incat sa reducem acest risc la un nivel minim, in conformitate cu agenda stabilita cu Comisia Europeana prin structura specializata DG SANCO. Unitatile din industria alimentara a caror activitate a fost suspendata nu respectau prevederile legale referitoare la igiena si sanatate publica. Produsele obtinute de la aceste unitati pot constitui, in orice moment, "bombe biologice". Asa ca, decat sa am 300 de toxiinfectii alimentare in Romania, mai bine am 300 de unitati inchise", a declarat dr. Liviu Harbuz, presedintele ANSVSA.
Alimentatia este foarte importanta si de aceea consumatorii trebuie protejati prin masuri efective, benefice si in deplin acord cu politicile alimentare ale tarilor din spatiul comunitar. Unitatile din industria alimentara care au fost inchise recent au fost in permanenta atentionate pe parcursul anilor 2003 si 2004, cand au fost monitorizate, sa-si remedieze deficientele. Anul trecut, ANSVSA a demarat procesul de reevaluare a unitatilor din industria alimentara, care a avut drept scop reclasificarea acestora pentru a le oferi o sansa de a accede intr-o categorie superioara. Din acest punct de vedere, este esentiala informarea corecta a agentilor economici despre sansa pe care o au prin intocmirea dosarelor pentru modernizare si restructurare a unitatilor lor. Un numar mare de agenti economici nu constientizeaza, inca, faptul ca exista posibilitati reale pentru modernizare si restructurare. In acest sens, s-au organizat intalniri cu reprezentanti ai asociatiilor crescatorilor si procesatorilor, in cadrul carora specialistii ANSVSA au prezentat noile reglementari in domeniu si au facut recomandari cu privire la intocmirea programelor de modernizare si restructurare a unitatilor din industria alimentara. Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene au monitorizat, in permanenta, stadiul indeplinirii termenelor si angajamentelor asumate la intocmirea acestor programe. "Toate deciziile ANSVSA au girul unui comitet stiintific, cu rolul de a evalua situatiile, bazandu-se pe impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra sanatatii publice si de a incerca sa le anticipeze. intreaga activitate desfasurata de catre specialistii din cadrul ANSVSA are scopul de a proteja sanatatea animalelor, de a asigura un comert civilizat, cu produse alimentare salubre si calitative si, prin aceasta, de a asigura sanatatea publica", a mai declarat dr. Liviu Harbuz, presedintele ANSVSA. La randul sau, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a afirmat: "A venit momentul adevarului. Astazi, numai 56 fabrici indeplinesc standardele comunitare. Firmele din domeniu vor trebui sa realizeze investitii importante pana la aderarea Romaniei la UE, astfel incat tot mai multe unitati sa respecte standardele europene in 2007". in acest sens, Ministerul Agriculturii va urmari suplimentarea fondurilor SAPARD destinate investitiilor in sectorul prelucrarii, prin redistribuirea unor sume alocate altor activitati.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite