De zeci de ori mai scump: produse româneşti, de vânzare la străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un borcan de zacuscă tradiţională costă peste 60 de lei pe amazon.com FOTO Captură amazon.com
Un borcan de zacuscă tradiţională costă peste 60 de lei pe amazon.com FOTO Captură amazon.com

Zacusca românească de peste 60 de lei, o punga de pufuleţi de 30 de lei sau un borcănel de magiun de Răureni la „doar” 25 de lei. Transportul nu este inclus, însă aceste preturi se pare că sunt acceptate (şi chiar savurate!) de străini sau de românii de peste hotare.

Produsele de mai sus sunt exportate de branduri romanesti si se afla pe rafturile virtuale ale celui mai mare magazin online din lume, Amazon.com.

In mod surprinzator, pe platforma retailerului american poti gasi practic orice produs romanesc – produse alimentare, bauturi – branza, zacusca, apa, castraveti murati, pateu si asa mai departe. Preturile sunt insa cel putin mari, comparat cu cele cu care suntem obisnuiti, din supermarket-urile locale.

Evident, in Romania sunt mai ieftine datorita proximitatii - taxelor de transport mai mici, mai putini intermediari si, in general, a preturilor mai reduse aliniate veniturilor mai mici la nivelul populatiei. Cu toate acestea, pentru un roman, lista de preturi de mai jos poate parea cel putin prohibitiva; interesant de remarcat este insa faptul ca, in general, produsele romanesti sunt foarte apreciate la nivel international, primind rating-uri mari, de 4-5 stele, pe Amazon.

Un bax de Borsec – 138 de lei

Daca in magazinele din Romania, precum Carrefour-Online.ro, un bax de 6 sticle de Borsec, apa minerala, este 13 lei, daca cumperi de pe Amazon acelasi bax costa 46 de lei. La acest pret, daca comanzi din SUA, trebuie sa adaugi transportul extrem de scump – 22 de dolari, echivalentul a circa 92 de lei.

Zacusca din Romania – 60 de lei

Un borcan de 540 de grame de zacusca Euro Gourmet romaneasca costa pe Amazon.com „doar” 63 de lei, transportul fiind gratuit de aceasta data. Pe Carrefour insa, un borcan de aceeasi cantitate costa maxim 10 lei.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite