Datele INS ridică semne de întrebare economiştilor: Cifrele sunt surprinzătoare. Revizuirea PIB nu a fost niciodată de o asemenea magnitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economiştii nu îşi explică avansul economic atât de mare anunţat de Institutul Naţional de Statistică
Economiştii nu îşi explică avansul economic atât de mare anunţat de Institutul Naţional de Statistică

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, care arată că economia a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior şi că România a evitat intrarea în recesiune în 2014, i-au luat prin surprindere pe economişti. Ei susţin că revizuirile Produsului Intern Brut (PIB) nu au fost niciodată de o asemenea anvergură şi că aşteaptă cifrele detaliate ale INS care să arate care sunt sursele care au dus la această evoluţie.

Analistul economic Bogdan Glăvan a scris pe blogul său că i se pare „ciudat“ cum PIB a crescut atât de mult în trimestrul al treilea din acest an faţă de perioada similară din 2013 (cu 3,2% pe serie brută şi cu 3,3% pe serie ajustată sezonier), în condiţiile în care în trimestrul al doilea creşterea a fost de numai 1,4% pe serie brută şi de 2,2% pe serie ajustată sezonier. 

„Asta pentru că mă raportez deja la un trimestru al treilea din anul anterior în care agricultura crescuse cu 21%, iar industria cu 9%, iar acum nu ne mai aşteptăm la o agricultură mare, nici la o creştere mare a industriei ca în anul precedent. Înseamnă că s-a umblat nejustificat de mult la servicii, eventual s-a mai umflat şi industria“, explică Bogdan Glăvan. 

El se întreabă dacă este întâmplător faptul că avansul economic din urmă cu un an a fost ajustat condiderabil, de la 1,5% la 0,8%, ceea ce a determinat ca avansul PIB în anul 2013 să fie redus de la 3,5% la 3,1%. 

estimarile INS pe PIB prezente si anterioare

„Eh, un fleac, cine mai ţine minte… anul ăsta, mai exact în noiembrie, este bine să avem creştere groasă, ca să voteze lumea cu spor şi mai ales cu corifeii guvernării. Zic să aşteptăm revizuirea revizuirii. La cât de multe corecturi, apar nu poţi trage o concluzie prea clară la cald“, scrie economistul.

El atrage atenţia că, deşi PIB-ul din acest an va atinge ţinta prognozată de Guvern, România tot nu va creşte suficient de repede pentru a recupera decalajele care o separă de ţările dezvoltate într-un orizont de timp rezonabil. În plus, spune analistul, fără investiţii nu este de mirare că nu vom recupera decalajele. 

„Oricum, ideea rămâne că această creştere economică surprinzătoare, cea mai mare din ultimii ani, nu se încadrează în tendinţa pe termen mediu de creştere a României. (...) Dar să aşteptăm. Poate o să aflăm că şi investiţiile au crescut miraculos pe final de an. Viaţa este plină de surprize, important este să le simţim, nu doar să le citim“, conchide economistul.

Florin Cîţu: Revizuiri pentru ultimele două trimestre cu 0,7 puncte procentuale şi cu 0,6 puncte procentuale arată ori influenţa politică ori cât de slab pregătiţi sunt cei de la INS

Analistul Florin Cîţu atrage atenţia că ajustarile sezoniere nu explică revizuirea datelor privind evoluţia PIB din primele două trimestre ale acestui an. 

„Să ai o insituţie întreagă plătită din bani publici care să anunţe revizuiri pentru ultimele două trimestre cu 0,7 puncte procentuale şi cu 0,6 puncte procentuale arată ori influenţa politică ori cât de slab pregătiţi sunt cei de la INS. Oare care este varianta mai costisitoare pentru noi?“, scrie Florin Cîţu pe Facebook. 

„La ce ajustări sunt pentru trimestrele I şi II, cifra pentru trimestrul III este irelevantă. Am crescut neaşteptat de bine în 2014 . Dar reducem rata de creştere în 2013. Acum este 3,1% de la estimarea iniţială 3,5%“, mai scrie Cîţu.

Evoluţia PIB - INS - T3

Sursa: INS

Cătălina Molnar: Revizuirile PIB nu au fost niciodată de o asemenea magnitudine

Cătălina Molnar, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank, arată că revizuirile privind evoluţia PIB erau de aşteptat şi de-a lungul timpului sunt normale, însă niciodată nu au fost de o asemenea magnitudine (decât la un an de la apariţia primelor estimări).

„În contextul în care nu observăm modificări pe ratele anuale de creştere (date neajustate) pe fiecare dintre trimestrele din 2013, putem spune că schimbarea de metodologie (SEC 2010) nu ar trebui să fie o scuză pentru revizuiri. Revizuirile majore apar pe datele ajustate sezonier, noua observaţie introdusă schimbând semnificativ ultimele observaţii“, spune Cătălina Molnar, potrivit zf.ro.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, arată că avansul PIB din trimestrul al treilea, anunţat vineri de INS, a fost peste aşteptări, iar o opinie fundamentată poate fi formulată doar după aparţia datelor detaliate legate de PIB, potrivit HotNews.ro. 

Vlad Muscalu: Datele au fost cu adevărat surprinzătoare

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank, susţine că datele publicate vineri de Institutul Naţional de tatistică „au fost cu adevărat surprinzătoare, cât timp au depăşit de foarte multe ori prognoza noastră, media prognozelor analiştilor şi chiar cele mai optimista prognoze din sondaje“. 

„Această revizurire puternică depaşeste tiparul istoric de ajustări şi nu pare să se potrivească cu datele lunare de activitate economică ce erau în trecut etaloane rezonabile pentru prognozarea cifrelor de PIB“, spune Muscalu, potrivit HotNews.ro.

Institutul Naţional de Statistică pune revizuirile PIB pe seama schimbării metodologiei de calcul, însă cei mai mulţi economişti cred că nu Sistemul European de Conturi (SEC) 2010 este principalul factor care a influenţat această revizuire. 

„Ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 – 2014, în vederea implementării cerinţelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 244 din 8 octombrie 2014. Astfel, rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%“, explică INS revizuirea PIB.

Membrii Guvernului au ieşit vineri la rampă, rând pe rând, pentru a anunţa datele privind evoluţia economiei româneşti în trimestrul al treilea şi în primele nouă luni ale acestui an publicate în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). În plină campanie electorală, datele INS, care indică absenţa recesiunii în 2014, a fost elementul-cheie de mândrie al premierului Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/datele-ins-privind-cre-terea-economic-din-trimestr" target="_blank">View the story "Datele INS privind creşterea economică din trimestrul al treilea " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite