Criza a îngheţat bunăstarea românilor. Cât de mult a mai crescut salariul mediu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterile salariale au devenit tot mai rare după instalarea crizei în România FOTO Arhivă Adevărul
Creşterile salariale au devenit tot mai rare după instalarea crizei în România FOTO Arhivă Adevărul

Câştigul salarial mediu net lunar a crescut de peste două ori în ultimii opt ani, de la puţin peste 700 lei la aproape 1.600 lei, dar cel mai mare avans a fost înregistrat până la începerea crizei financiare.

Pe durata recesiunii, in schimb, castigurile romanilor au batut pasul pe loc, in interiorul unei benzi de variatie destul de inguste dar care ar putea fi sparte cat de curand.

Castigurile salariale au avansat puternic in intervalul 2005-2008, pana sa se instaurase definitiv criza financiara in Romania. In acest interval, castigul salarial mediu lunar a urcat de la 723 lei pana la 1.489 lei, in decembrie 2008, ajutat de primele de la sfarsitul anului.

Insa, incepand cu 2009, castigurile au crescut foarte putin si de abia au mai atins 1.600 lei in decembrie 2011, in rest fiind destule luni in care INS a raportat scaderi ale castigurilor salariale.

Trendul de crestere s-a oprit odata cu inceperea crizei financiare, dar este foarte posibil ca acesta sa fie reluat prin spargerea nivelului de 1.600 lei, arată un grafic realizat de wall-street.ro.

Citeşte continuarea materialului pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite