Cristian Ghinea, despre depunerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: „Va fi maxim mai, deci vorbim de un delay de ordin de săptămâni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene                                                                      FOTO: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene                                                                      FOTO: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cel târziu în luna mai, cu o întârziere de câteva săptămâni şi a precizat că procedura de depunere este diferită de cea a celorlalte proiecte europene. Ghinea a mai spus că nu vom fi singura ţară care vom depune PNRR cu întârziere.

Noi am început să trimitem componentele extinse încă de acum două luni sub formă de draft, pentru consultări. Deci, de plidă, la o componentă care este foarte avansată, Sănătatea, suntem deja la a treia rundă de primit feed-back din partea Comisiei Europene”, a declarat Cristian Ghinea, în emsiunea „În faţa ta”, de la Digi24.

Ministrul a explicat şi că există o diferenţă între PNRR şi celelalte proiecte europene, anume că toate detaliile proiectului trebuie pus la punct. „Toate programele operaţionale se numesc <Share management>, adică management împărţit, asta însemană că aceste programe sunt cogestionate de CE împreună cu Guvernul României, în speţă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În cazul PNRR este cam la fel, cu o mică deosebire, care ne complică destul de mult viaţa. (...) În cazul PNRR, de la bun început trebuie să pui toate detaliile la toate proiectele, la toate investiţiile, tot costingul, toate jaloanele pe ani, şi apoi după ce Comisia acceptă această componentă tu îţi vezi de treabă, când mai faci un pas din jaloane, îţi iei o tranşă de bani. Deci, Comisia e destul de chichiricioasă, ca să spun aşa, în momentul ăsta, pentru că, după ce îşi dă OK-ul pe o componentă, până în 2026 nu prea mai are ce să facă pentru a supraveghea implementarea acelor proiecte”, a mai declarat ministrul.

Nu suntem singura ţară care nu va depune PNRR la termenul recomandat, de 30 aprilie, spune ministrul, care a adăugat că un calendar al depunerii PNRR va fi stabilit săptămâna viitoare.

 Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată o întâlnire cu doamna Vestager, vicepreşedinta Comisiei Europene marţi, şi atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai, deci vorbim de un delay de ordin de săptămâni”, a mai precizat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite