Creşterea economică a României s-a întors în marja de eroare: 0,3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stagnarea consumului a frânat creşterea economică din primul semestru al acestui an
Stagnarea consumului a frânat creşterea economică din primul semestru al acestui an

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, adică în marja de eroare pe care şi-o asumă, de regulă, statisticienii şi realizatorii de sondaje.

În prima jumătate a acestui an, creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, economia a crescut cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, arată INS.

Efect de bază favorabil

În primul semestru din acest an, economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi de producţia industrială. Ritmul de creştere a fost însă limitat de stagnarea consumului intern, dar şi de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor – cele străine, cât şi cele realizate de către stat.

Dar să nu uităm că toate aceste creşteri se raportează la primul semestru din 2012, când mai mulţi factori nefavorabili au tras economia în jos şi avansul fusese de doar 0,7%. Viscolul din primele luni ale anului trecut, urmat de o depreciere severă a leului din mai-iunie (pe fondul schimbărilor politice care au dus la căderea Guvernului Boc) provocase economiei pagube de ordinul miliardelor de euro.

Faţă de o astfel de perioadă, creşterea din primul semestru al acestui an trebuia să fie mult mai consistentă, ca să nu mai vorbim de potenţialul real al economiei.

INS va anunţa la 4 septembrie datele complete privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea şi primul semestru din acest an.

Reamintim că, săptămâna trecută, BNR a revizuit prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun.
De asemenea, FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI şi autorităţile române estimau o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite