Credite de nevoi personale: Criterii, dobânzi și rate. Ce oferă băncile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele de nevoi personale pot fi cea mai simplă opțiune în cazul în care aveți nevoie de o sumă mai mare de bani și repede. Băncile din România oferă mai multe tipuri de credite, dar cel de nevoi personale este cel mai popular dintre toate, dar și cel mai ușor de accesat.

foto bancnote pe ghișeu
Ce oferte au băncile din România la credite de nevoi personale

Majoritatea entităților bancare disponibile pe piața financiară din România oferă opțiunea de a contracta un credit de nevoi personale chiar și online, și oferă beneficii precum scăderea dobânzii sau a costurilor pentru românii care aleg să facă acest lucru. De asemenea, dobânzile, deși fixe, variază de la o bancă la alta iar criteriile de eligibilitate sunt și ele diversificate.

Banca Comercială Română

Potrivit informațiilor publice de pe site-ul BCR, Creditul George poate fi accesat atât fizic, din sucursală, cât și din aplicația mobilă. Dobânda pentru un astfel de credit, care se acordă pe o perioadă maximă de 5 ani (60 de luni) pornește de la 9,79% până la 19,99%, însă banca oferă și reduceri la dobândă pentru anumite tipuri de clienți: 1% reducere la dobândă pentru românii care încasează salariul sau pensia în cont curent la această bancă, 1,5% pentru românii care încasează veniturile la BCR și vor să refinanțeze un credit de la altă bancă și 0,5% reducere la dobândă pentru clienții care achiziționează o asigurare care oferă protecție extinsă pentru situațiile neprevăzute.

Suma maximă pe care un român o poate obține prin intermediul unui credit de nevoi personale de la BCR este de 180.00 de lei, iar banca are doar câteva criterii de eligibilitate: Să ai veniturile din salarii raportate la ANAF sau încasate în cont la BCR, fie venituri din pensie reportate la ANAF, să nu ai restanțe curente, inclusiv popriri pe salariu, să nu fi înregistrat restanțe semnificative la credite, în trecut și să ai vârsta între 18 și până la 65 de ani la finalizarea creditului dacă ești salariat sau până la 75 de ani dacă ești pensionar. 

Potrivit BCR, orice client poate rambursa creditul oricând dorește, într-o perioadă de maximum 60 de luni (5 ani), însă în cazul refinanțărilor pentru împrumuturile acordate până la data de 8 iulie 2020, creditul poate fi plătit într-o perioadă de 120 de luni (10 ani).

Rata lunară, bine-înțeles, variază depinzând de dobânda obținută pentru credit și de suma împrumutată. Spre exemplu, pentru un credit de 30.000 de lei, acordat pe o perioadă de 60 de luni, cu o dobândă de 11,49%, rata lunară ar urma să fie de 660 de lei pe lună, valoarea totală de plată fiind de 39.778 de lei, iar Dobândă Anuală Efectivă (DAE) ar fi de aproximativ 12,44%, conform calculelor realizate de experții bancari.

Banca Transilvania

Banca Transilvania oferă și ea credite de nevoi personale, care pot fi accesate și online. Dobânda este fixă și cuprinsă între 8,40% și 18,50%. Limita inferioară a dobânzii anuale de 8,40% se acordă clienților care încasează venitul la această bancă, în caz contrar, dobânda începe de la 10,25%. Suma maximă acordată pentru un astfel de credit este de 250.000 de lei, cea mai mare sumă care poate fi accesată printr-un astfel de credit la băncile din România.

Criteriile de eligibilitate impuse de Banca Transilvania sunt următoarele: cetățenie română, comportament bun de plată și venituri salariale, pensii sau alte tipuri, stabile în ultimele 3 luni.

Și în acest caz rata lunară este variabilă și se poate modifica în funcție de dobânda, suma dorită și perioada de creditare. Spre exemplu, pentru un credit în valoare de 43.000 de lei pe o perioadă de 5 ani, cu dobânda de 11,50%, rata lunară ar urma să ajungă la 1.129 de lei iar DAE ar fi de 13,92%.

BRD Group Societe Generale

Banca BRD oferă credite de nevoi personale cu dobânzi pornind de la 8,95% până la 20,45%. Suma maximă care se poate obține printr-un astfel de credit este de 130.000 de lei.

Banca BRD impune însă condiții de eligibilitate mai stricte: cetățenie română, vârstă de minim 18 ani și nu mai mult de 76 la finalizarea creditului, venituri întegistrate la ANAF sau în cont BRD, vechime neîntreruptă la locul de muncă de minim 12 luni, fără restanțe curente sau înregistrări de restanțe semnificative la alte credite, în trecut și să nu ai deja o cerere depusă într-o unitate BRD pentru un credit de nevoi personale, numit la această bancă „Credit de Consum”.

Potrivit calculelor realizate de calculatorul automat de pe site, pentru un credit de 40.000 de lei cu o dobândă fixă de 10.22%, rata lunară ajunge la 906,22 de lei, DAE la 12,44% iar totalul de plată pe perioada de creditare este de 52.971 de lei.

CEC Bank

Banca CEC Bank oferă credite de nevoi personale cu dobândă de 11% în cazul clienților care încasează veniturile într-un cont curent la această bancă și de 12% pentru cei care nu încasează veniturile lunare la CEC. Suma maximă acordată la această bancă este de 90.000 de lei, cea mai mică din România.

Condițiile de eligibilitate sunt similare cu celelalte bănci active în România: vârstă de minimum 18 ani și maximum 70 de ani la finalizarea creditului, venituri nete raportate la ANAF și cetățenie română.

Pentru un credit obținut pe o perioadă de 60 de luni în valoare de 40.000 de lei, cu dobândă fixă anuală de 11%, rata lunară ajunge la 889,70 de lei, DAE la 12,67% iar suma totală de rambursat la final este de 53.381,82 de lei.

UniCredit

Banca UniCredit oferă posibilitatea de a accesa un credit de nevoi personale cu o dobândă anuală fixă ce pornește de la 7,99% până la 19,99%, iar suma maximă pe care orice cetățean o poate accesa este de 200.000 de lei.

Criteriile de eligibilitate impuse de UniCredit sunt și ele similare cu cele de la celelalte bănci: vârstă cuprinsă între 22 și 70 de ani la finalizarea creditului, venituri înregistrate la ANAF, un venit minim lunar de 1.1814 lei pentru salariați sau 1.125 de lei pentru pensionari și pentru deschiderea unui credit online este necesară deținerea unui cont curent în lei la această bancă și aplicația de Mobile Banking.

Potrivit unui exemplu publicat pe site-ul băncii, pentru un credit de 180.300 de lei cu dobândă anuală de 9,99%, rata lunară ajunge la 3.005 lei iar DAE este de 11,11%.

Raiffeisen Bank

Românii care doresc să acceseze un credit de nevoi personale de la această bancă pot obține o sumă de maximum 100.000 de lei, cu o dobândă anuală cuprinsă între 9% și 16,50%.

Criteriile de eligibilitate pentru accesarea unui credit de nevoi personale de la Raiffeisen Bank sunt următoarele: vârstă între 21 și 65 de ani la terminarea creditului, un venit net minimum de 1839 de lei pe lună, vechime la locul de muncă actual de minimum 3 luni și clienții nu trebuie să aibă alte credite executate sau rambursate cu întârzieri repetate.

 Pentru un credit de nevoi personale fără ipoteca, de 50.000 Lei (valoare inclusiv cu comisionul de analiza dosar 200 Lei si costul asigurării de viață, prima unica, in valoare de 3.450 Lei), acordat pe o perioada de 5 ani, cu o rata fixa a dobânzii de 9%,comision analiza 200 Lei, comision de administrare lunar 5 Lei, rata lunara este 1042,92 Lei, DAE 13,25% si valoarea totala plătibilă 62.575,07 Lei, arată informațiile publicate pe site-ul băncii.

ING

Un credit de nevoi personale la ING poate fi accesat pentru o perioadă de maximum 60 de luni, cu o dobândă anuală fixă cuprinsă între 7,99% și 16,99%. Suma maximă care poate fi accesată printr-un astfel de credit este de 180.000 de lei.

Criteriile de eligibilitate sunt, și aici, similare: venituri obținute dintr-un contract de muncă cel puțin egale cu venitul minim pe economie, un an de vechime în muncă și cel puțin 6 luni vechime la actualul angajator. Aici se ia în calcul și dacă au existat întreruperi mai mari de o lună în cartea de muncă pentru ultimul an.

Potrivit calculelor automate disponibile pe site-ul ING, pentru un credit de 50.000 de lei, obținut pe o perioadă de 5 ani cu o dobândă anuală de 9,99%, rata lunară ajunge la 1.062,11 lei, DAE este de 13,23% iar valoarea totală de rambursat este de 67.081,45 de lei.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite