Consultant EY: România nu are un sistem fiscal prost, problema este gradul slab de colectare. Peste 20% din banii declaraţi nu se colectează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un notar public din Craiova care a murit în urmă cu 6 ani apare pe listele ANAF cu datorii

Peste 20% din banii declaraţi nu se colectează, lăsând la o parte evaziunea fiscală, declară Alex Milcev, consultant EY, care consideră că România nu are un sistem fiscal prost, ci problema este gradul slab de colectare.

„Poate fac o afirmaţie controversată: nu cred că avem un sistem fiscal prost. Chiar nu este complicat, în ciuda discuţiilor despre sute de taxe care sugrumă contribuabilul. (...) Nu este foarte complicat şi este relativ stabil, faţă de ce era înainte, când impozitul pe profit se schimba şi de două ori pe an. Eu nu cred că trebuie lucrat la sistem, să facem alte reguli. Trebuie întărite regulile care există, aşa este în toată lumea”, a afirmat Milcev, partener şi lider al departamentului de asistenţă fiscal şi juridică din cadrul EY, ptorivit News.ro.

El susţine că marea problemă legată de sistemul fiscal românesc este de fapt capacitatea slabă a Fiscului de a strânge bani la buget.

„ANAF publică în fiecare lună o statistică şi zice contribuabilii români au declarat atât, noi am colectat atât. Se numeşte grad de colectare. Nu vorbim despre evaziune fiscală. Se declară la ANAF impozitul pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de la firme existente de 100 de lei, să spunem. Ei colectează 75-78 de lei, 80 de lei cred că nu au depăşit niciodată. Adică peste 20% din banii declaraţi nu se colectează, lasând la o parte evaziune fiscală pe care ei o estimează la 20-50% din economia naţională”, a explicat Milcev.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, înaintea unei întâlniri la Palatul Victoria, unde preşedintele ANAF, Bogdan Stan a fost chemat la discuţii de către vicepremierul Marcel Ciolacu, că are în vedere „înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba”. Acesta îi reproşează slabele încasări la buget. Stan, a fost convocat, miercuri, la Guvern, de către vicepremierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre încasările la bugetul de stat. Luni, surse apropiate prim-ministrului au declarat, pentru News.ro, că Mihai Tudose nu a luat încă o decizie privind demiterea şefului ANAF, Bogdan Stan, dar i-a trasat sarcini speciale şi urmează ca la finalul săptămânii să meargă în control la agenţia fiscală.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite