Coniacul franțuzesc, afectat de conflictele UE - China

0
Publicat:

Vânzările şi exporturile de băuturi spirtoase franceze au scăzut semnificativ anul acesta, fenomenul accentuându-se pe fondul conflictelor comerciale dintre UE și China.

Câteva pahare cu coniac pe o masă
Vânzările şi exporturile de băuturi spirtoase franceze au scăzut semnificativ anul acesta

Ministerul Comerţului din China anunţase recent demararea unei anchete antidumping privind coniacul importat din Uniunea Europeană (UE), pe fondul intensificării tensiunilor dintre Beijing şi Bruxelles.

Investigaţia vine în urma unei plângeri depuse de Asociaţia Chineză de Băuturi Alcoolice, în numele industriei interne de coniac. Ancheta se va concentra pe coniacul din UE care este importat în China în recipiente mai mici de 200 de litri, a precizat Ministerul Comerţului, fără a da publicităţii numele companiilor.

Miercuri, producătorii de coniac au anunţat că sunt "extrem de îngrijoraţi" de ancheta antidumping, după ce Comisia Europeană a informat miercuri că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei.

Exporturile totale de băuturi spirtoase franceze au scăzut anul trecut cu 13% în funcţie de volum, la 406 milioane de litri, şi cu 12% în funcţie de valoare, la 4,8 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari), în timp ce vânzările din SUA au înregistrat un declin de 36% în funcţie de valoare şi de 35% în funcţie de volum, arată datele FFS.

Exportatorii de coniac, responsabili pentru 70% din exporturile totale de băuturi spirtoase franceze, au scăzut anul trecut cu 21% în funcţie de volum. China a fost responsabilă pentru 19.4% din exporturile de coniac în 2023, conform producătorilor de coniac.

"Consecinţele inflaţiei şi ţările terţe sunt puse în umbră de conflictele comerciale în derulare", se arată în comunicatul FFS, citând incertitudinile legate de alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi ancheta antidumping din China.

Acţiunile Remy Cointreau, care obţine o parte importante din veniturilor de pe piaţa din Asia, înregistrau joi un declin de peste 6%, la cel mai redus nivel din ultimii peste şapte ani. Titlurile Pernod Ricard erau tot în scădere deşi într-o măsură mai mică.

În 2024, două treimi din exporturile de băuturi spirtoase franceze în funcţie de valoare sunt trimise către pieţe cu risc ridicat, susţine FFS.

Şi în Franţa cererea de băuturi alcoolice a scăzut semnificativ, în ultimii 60 de ani înregistrându-se un declin de 60%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite