Companiile de stat încep să plătească dividende statului. Hidroelectrica acoperă 6% din deficitul pe 6 luni

0
0

Hidroelectrica a distribuit către acţionari 90% din profitul obţinut în anul 2017, dividendele ridicându-se la 1,134 mld. lei, din care 0,908 mld. merg către Statul Român, reprezentat de Ministerul Energiei. Suma acoperă circa 6% din deficitul bugetar uriaş, de aproape 15 miliarde de lei, înregistrat pe primele şase luni.

Hidroelectrica a anunţat că a distribuit deja acţionarilor săi 90% din profitul obţinut anul trecut, 908 milioane de lei ajungând la statul român şi 226 milioane lei la Fondul Proprietatea.

Raportat la deficitul bugetar anunţat joi seară de MFP, care a atins aproape 15 miliarde de lei în primele şase luni, înseamnă că Hidroelectrica va acoperi 6% din gaura la buget.

Sumele distribuite sunt cu cca. 10% mai mari decât cele aferente exerciţiului financiar precedent şi se datorează rezultatelor istorice obţinute de Hidroelectrica în anul 2017: 3,254 mld lei cifra de afaceri şi 1,603 mld. profit net realizat în condiţiile unei EBITDA de 69%.

„Rezultatele financiare excepţionale ale Hidroelectrica din anul 2017 ne permit să distribuim către acţionari cea mai mare sumă rezultată din dividende, din istoria societăţii. Performanţa companiei este cu atât mai notabilă cu cât a fost obţinută, aşa cum ştim, într-un an cu hidraulicitate scăzută.  Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare şi pe seama înţelegerii foarte bune a mecanismelor şi modului în care funcţionează piaţa de energie. Ne preocupă însă sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania, astfel că am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere şi alte oportunităţi.

Producţia şi vânzările de energie din prima jumătate a lui 2018 ne dau toate motivele să credem că anul în curs va fi unul şi mai bun pentru societatea noastră – a declarat Bogdan Badea, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica. Compania a produs 9,345 TWh de la începutul anului, până la 30 iunie – cu cca. 20% mai mult faţă de perioada similară a lui 2017, când au fost produşi 7,783 TWh,  astfel că ne aşteptăm să depăşim toate recordurile în materie de profitabilitate.

Dincolo de hidraulicitatea mai bună, văd aceste performanţe ca rezultat al măsurilor strategice pe care managementul le-a implementat încă din 2017: a fost optimizată schema de personal, au fost regândite planurile de mentenanţă astfel încât să nu avem capacităţi retrase în perioadele de vârf.”

Societatea are programate, pentru anul 2018, investiţii în valoare de 109 milioane de euro, cele mai consistente din istoria recentă a companiei. În paralel cu acestea, Hidroelectrica intenţionează sa reia în perioada imediat următoare finanţarea unora dintre obiectivele cu funcţiuni complexe viabile din punct de vedere economic, investiţii care au fost până acum blocate. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri