Comorile ascunse sub copaci: cât câştigă un bucureştean din vânătoarea de trufe
0
Considerate comori ascunse ale naturii, valoarea trufelor este des comparată cu cea a pietrelor preţioase. Din natură se hrăneşte şi businessul lui Radu Rughiniş, un antreprenor care a învăţat să caute banii la zeci de centimetri sub pământ.
De sute de ani, trufele sunt cel mai preţios preparat din meniurile gurmanzilor rafinaţi. Au fost prezente vreme îndelungată şi în bucătăria românească, dar au dispărut în perioada comunistă. Pasionat de „arheologia“ culinară, Radu Rughiniş, proprietar al La Bottega del tartufo, încearcă acum să le readucă în farfuriile românilor. „Vedem că pe vremea lui Carol I se foloseau trufe şi după aceea Casa Regală a început să folosească şi alte produse deosebite“, spune Radu Rughiniş, cu precizarea că utilizarea trufelor în meniuri a fost aproape inexistentă după 1947.
Şi asta în condiţiile în care reţetele cu trufe erau prezente în cărţile de bucate de la jumătatea secolului al XIX-lea. Dovadă stă lucrarea „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti“, prima carte românească de bucate cu reţete reunite de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, tipărită în grafie chirilică la Iaşi, în 1841.