Comisia Europeană contrazice FMI şi susţine că nu au existat erori de gestionare a crizei din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii au protestat în repetate rânduri faţă de măsurile de austeritate dictate de Fond
Grecii au protestat în repetate rânduri faţă de măsurile de austeritate dictate de Fond

Comisia Europeană a reacţionat cu tărie joi la un raport intern al Fondului Monetar Internaţional, în care instituţia admine existenţa unor erori grave în gestionarea crizei din Grecia. Bruxelles-ul se declară în dezacord total faţă de concluziile documentului.

Lipsa de acţiune şi aplicarea mult prea târziu a unor măsuri esenţiale pentru salvarea economiei elene sunt principalele concluzii ale raportului Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit AFP. 

Economiştii arată că restructurarea datoriei publice a statului, din primăvarea anului 2012, ar fi trebuit să aibă loc încă din 2010.

„Suntem în dezacord fundamental” cu această poziţie, a declarat Simon O'Connor, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a arătat că raportul FMI „nu ţine cont de interconectarea ţărilor din zona euro” şi că situaţia din Grecia a fost una dificilă, fără precedent.

„O restructurare a datoriei ar fi implicat riscul contagiunii sistemice dacă ar fi avut loc în acel moment”, a explicat O’Connor, subliniind faptul că toţi partenerii din troică, respectiv CE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI au avut aceeaşi opinie la momentul respectiv.

„Au existat eşecuri notabile. Încrederea pieţelor nu a fost încă restabilită, sistemul bancar a pierdut 30% din depozite şi economia a înregistrat o recesiune mai puternică decât am prevăzut, cu o rată foarte ridicată a şomajului“, admite FMI în raportul în care evaluează rezultatele ajutorului de 110 miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unui program sever de austeritate.

Când a fost acordat ajutorul, Fondul estima că economia greacă va începe să crească în anul 2012, dar, de fapt, continuă să fie în recesiune chiar şi în anul 2013, al şaselea an consecutiv.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite