Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat 164 de milioane euro pentru producția agricolă primară

0
Publicat:

Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat al României, în valoare de 164 de milioane EUR, pentru sprijinirea producției agricole primare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

terenuri agricole
Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat 164 de milioane euro pentru producția agricolă primară

Comisia Europeană a aprobat o schemă a României de aproximativ 164 de milioane EUR (815,5 milioane RON) pentru sprijinirea sectorului producției agricole primare în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și pentru reducerea dependenței de combustibili.

Ajutoarele din cadrul schemei vor avea o valoare limitată și vor fi sub forma unor subvenții pentru dobânzile la împrumuturi. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În special, în cadrul schemei României ajutorul nu va depăși 280 000 euro per beneficiar și se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

La 20 noiembrie 2023, Comisia a modificat Cadrul temporar de criză și tranziție (Jurnalul Oficial C, C/2023/1188), în lumina situației economice și a feedback-ului primit de la statele membre, la o consultare din 6 noiembrie 2023 . Comisia a adoptat o prelungire limitată a dispozițiilor care le permit statelor membre să continue să acorde sume limitate de ajutor, împreună cu o creștere proporțională a plafoanelor de ajutor pentru a acoperi perioada de încălzire de iarnă (secțiunea 2.1 din cadru) și ajutoare pentru a compensa prețurile la energie (secțiunea 2.4 din cadru) până la 30 iunie 2024. Celelalte secțiuni ale cadrului rămân neschimbate: secțiunile 2.2, 2.3 și 2.7 sunt eliminate treptat la 31 decembrie 2023, iar secțiunile 2.5, 2.6 și 2.8 rămân în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite