Comerțul dintre Rusia și China a explodat. Aglomerație de containere de transport spre Federația Rusă

0
Publicat:

Containerele de transport maritim din China se "îngrămădesc" în Rusia, pe fondul valului de bunuri chinezești care intră în această țară.

Containere maritime
Containere maritime

Rusia are 150.000 de containere maritime în plus pe care importatorii se străduiesc să le returneze în China, potrivit platformei logistice Container xChange, se arată într-un raport publicat joi, citând informații furnizate de un client, scrie edition.cnn.com.

"Există o circulație semnificativă a mărfurilor din China în Rusia, dar foarte puține mișcări de întoarcere în China din Rusia. Containerele se îngrămădesc în Rusia, ceea ce înseamnă că prețurile containerelor la mâna a doua sunt foarte scăzute în Rusia", a declarat directorul general Christian Roeloffs în raport.

China a apărut ca un colac de salvare economic cheie pentru Rusia după invazia sa în Ucraina, în timp ce Statele Unite și aliații săi au redus comerțul și au impus sancțiuni pentru a sugruma efortul de război al Kremlinului. China a insistat că este neutră și că dorește doar pace în Ucraina.

Dar liderii chinezi văd Moscova ca pe un partener strategic apropiat și o contrapondere cheie împotriva unui Occident ostil. Beijingul a criticat sancțiunile occidentale împotriva vecinului său nordic, în timp ce a accelerat achizițiile de energie rusească și a devenit un furnizor critic de bunuri de consum pentru piața rusă.

Excesul de containere, în urma căruia prețul containerelor de 40 de picioare a scăzut de șapte ori de la începutul anului trecut, este o consecință a "dezechilibrului comercial tot mai profund dintre Rusia și China" în ceea ce privește tipul de produse trimise prin containere, potrivit Container xChange.

În primele opt luni ale anului 2023, comerțul bilateral a crescut cu 32% față de aceeași perioadă a anului precedent, volumul total al schimburilor comerciale ajungând la 155 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze publicate la începutul acestei luni.

Aceasta a inclus o creștere a exporturilor din China către Rusia, cu 63,2% față de anul trecut, ajungând la 71,8 miliarde de dolari. Importurile în China au crescut cu un ritm mai modest de 13,3%, ajungând la 83,3 miliarde de dolari.

Rusia a declarat că se așteaptă ca schimburile comerciale cu China să atingă un nivel record de 200 de miliarde de dolari în acest an - cu un an înainte de programul pe care președintele Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping îl stabiliseră în 2019.

Legăturile lor comerciale în creștere au mutat comerțul energetic rusesc spre est și au stârnit critici potrivit cărora sprijinul economic al Chinei susține războiul Rusiei în Ucraina.

Tipul de bunuri schimbate contribuie la surplusul de containere maritime din Rusia, potrivit Container xChange.

Raportul său a evidențiat achizițiile de materii prime rusești de către China, care sunt transportate în principal prin cisterne și vagoane deschise, mai degrabă decât în containere.

Automobilele și electronicele de consum se numără printre produsele cheie pe care furnizorii chinezi le vând în Rusia, după ce sute de mărci globale au fugit din țară în urma invaziei.

În cealaltă direcție, aproape o cincime din importurile de țiței ale Chinei din iulie au provenit din Rusia, a declarat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol într-un raport publicat la începutul acestei luni.

Împreună cu India, China a reprezentat 80% din exporturile de petrol rusesc în iulie, a declarat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport din august.

Container xChange a indicat, de asemenea, probleme logistice mai largi legate de schimbarea modelelor comerciale și de congestionarea traficului.

"Porturile și drumurile rusești supraîncărcate cauzează ineficiența transporturilor. Deși au fost făcute unele investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii, constrângerile fiscale și ...metodele folosite pentru a acoperi deficitele bugetare complică lucrurile", a declarat acesta.

"Pivotul Rusiei către Asia depinde de o dezvoltare substanțială a infrastructurii", a adăugat acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite