CNN: China spune că India riscă să sperie investitorii cu raidurile asupra companiilor chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smartphone vivo Y55 5G

India riscă să-şi afecteze reputaţia în rândul investitorilor străini prin „investigaţiile frecvente” asupra companiilor chineze, a declarat Beijingul săptămâna aceasta, citat de CNN.

Ambasada Chinei în India a arătat într-o declaraţie făcută joi că anchetele efectuate de autorităţile indiene asupra companiilor chineze perturbă „activităţile normale de afaceri” şi înfricoşează, afectând „încrederea şi disponibilitatea entităţilor de pe piaţă din alte ţări, inclusiv a întreprinderilor chineze de a investi şi opera în India”.

Critica vine după ce Direcţia de Aplicare a Legii din India – principala agenţie de investigaţie financiară a ţării – a percheziţionat, la începutul acestei săptămâni marea, companie chineză de smartphone-uri Vivo, din cauza acuzaţiilor de spălare de bani.

Într-un comunicat de presă de joi, agenţia indiană de investigaţie financiară a declarat că a efectuat percheziţii în 48 de locaţii Vivo din ţară şi a confiscat 4,65 miliarde de rupii (60 de milioane de dolari) din 119 conturi bancare, inclusiv depozite fixe, numerar şi lingouri de aur.

În declaraţie, Direcţia de Aplicare Legii a acuzat Vivo de fraudă fiscală şi a spus că firma a remis 624,8 miliarde de rupii (7,9 miliarde de dolari), în principal Chinei.

„Aceste remitenţe au fost făcute pentru a dezvălui pierderi uriaşe în companiile indiene încorporate pentru a evita plata impozitelor în India”, se arată în comunicat.

„Angajaţii Vivo India, inclusiv unii cetăţeni chinezi, nu au cooperat în cadrul procedurilor de căutare şi au încercat să fugă”, a adăugat agenţia.

Un purtător de cuvânt al Vivo din India a declarat marţi că firma „cooperează cu autorităţile pentru a le furniza toate informaţiile necesare”.

Xiaomi a vizată şi ea
Raidurile la birourile Vivo au loc la două luni după ce India a confiscat peste 700 de milioane de dolari de la un alt mare producător de smartphone-uri chinez - Xiaomi. De asemenea, firma chineză a fost acuzată că a mutat bani în afara ţării în mod ilegal.

Xiaomi India a declarat la acea vreme că „toate operaţiunile noastre sunt în conformitate cu legile şi reglementările locale”.

Producătorii chinezi de telefoane domină piaţa indiană, Xiaomi fiind brandul cel mai bine vândut, conform datelor compilate de Counterpoint. Vivo este, de asemenea, printre primele cinci mărci, a spus firma.

India a devenit dură cu companiile chineze de când tensiunile la graniţă au escaladat între cele mai populate ţări ale lumii în urmă cu doi ani. În 2020 , India a interzis peste 200 de aplicaţii - dintre care multe erau chinezeşti, inclusiv populara platformă video TikTok.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite