„Cireașa” de pe bloc. Top 5 materiale de construcții care se vor scumpi și mai mult

0
Publicat:

Pentru sectorul de construcții, anul a început intens: materialele se scumpesc în continuare, iar dezvoltatorii imobiliari și cei ce construiesc sau renovează în această perioadă sunt în dificultate.

O macara portabilă lângă o casă în construcție
Materialele de construcții se vor scumpi și mai mult

Dacă în 2023 producătorii de materiale de construcții se întreceau în campanii promoționale, acum, este un exercițiu de echilibristică tot mai dificil sa mențină prețurile fără a compromite calitatea și să rămână competitivi pe piață. Exista însă și soluții, ne asigură specialiștii. Care este dinamica pieței in anul 2024 si cum ne putem adapta eficient la noua realitate aflăm din cele ce urmează.

De la fier beton și polistiren, până la ciment, OSB și panourile sandwich, toate materialele de construcții costă mai mult: fierul beton a crescut estimativ cu 10-15%, polistirenul s-a scumpit cu 5-8%, panourile sandwich cu 10%, iar cimentul, cu 3-5%. Prețul OSB-ului va crește progresiv, începând cu 10% in luna martie iar o lună mai târziu, cu încă 7%. Până și cărămida, care era disponibilă anul trecut cu reduceri substanțiale, după ce aceste promoții au încetat, a ajuns să coste cu până la 17% mai mult.

Iar creșterile nu par să se oprească, mai ales sub imperiul inflației. Desigur, ajustările vor ține pasul cu cererea din piață.

image

Producătorii caută soluții pentru temperarea prețurilor

Anul trecut, criza izocianatului - materie primă în producția de panouri sandwich, ce afectează semnificativ prețul produsului final - a obligat furnizorii sa caute soluții alternative ca sa nu majoreze prețurile și oferta să rămână accesibilă consumatorilor.

Contextul politic îngreunează aprovizionarea: de pildă, clienții evită să cumpere materiale de construcții produse în Ucraina pentru că nu au garanția că se respectă standardele UE.

Scumpirea lemnului a determinat producătorii locali de OSB să-și diversifice sursele și să importe din Cehia, Ungaria sau Polonia - strategie care atenuează impactul scumpirilor de moment si contribuie la sustenabilitatea proiectelor de construcții pe termen lung.

Criza generează noi oportunități

Ca în orice criză, apar și oportunități de business: producătorii naționali de cărămidă au pornit cuptoarele, iar la începutul lunii martie deja vor relansa pe piață propriile produse. De asemenea, se anunță deschiderea a două noi fabrici de panouri sandwich, în România.

“Piața actuală este foarte dinamică, iar asta implică atât plusuri, cât și provocări: nu este facil pentru furnizori să caute constant soluții pentru a oferi materiale de construcții fără a face rabat la calitate, mai ales in contextul inflației crescute la nivel global. Dar acest context poate aduce și avantaje clienților, fie aceștia persoane fizice ori firme mici sau mijlocii. De exemplu, doi mari producători au anunțat că vor deschide noi fabrici de panouri sandwich în România, ceea ce înseamnă că produsele vor fi mai ușor de procurat, iar termenele de livrare se vor reduce: dacă în anii trecuți comenzile soseau în 6-7 săptămâni, atunci când materialele de construcții vor fi produse în țară, clienții le vor primi în maximum 3 săptămâni”, menționează Cosmin Răileanu, CEO Vindem-Ieftin.ro, unul dintre principalii furnizori din acest sector.

Pe o piață dinamică, în continuă schimbare, provocările sunt iminente. Dar ceea ce se prezintă inițial drept criză, cel puțin pentru un sector economic, poate fi o “mină” valoroasă de explorat pentru altul. Cu condiția ca antreprenorii să reacționeze rapid, să sesizeze oportunitatea și să o valorifice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite