Cipru introduce un salariu minim pentru prima oară în istoria ţării

0
Publicat:

Guvernul din Cipru a anunţat miercuri decizia Consiliului de miniştri de a introduce, pentru prima dată în istoria ţării, un salariu minim naţional, care a fost stabilit la 940 euro pe lună, informează agenţia EFE.

În primele şase luni din 2023 salariul va fi cel puţin 885 euro, Foto: Arhivă Adevărul
În primele şase luni din 2023 salariul va fi cel puţin 885 euro, Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Muncii, Kyriakos Kusios, a explicat că această măsură se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, după ce a calificat decizia drept ,,istorică", Kusios a adăugat că în primele şase luni din 2023 salariul va fi cel puţin 885 euro şi că, ulterior, va fi ridicat la pragul minim de 940 euro.

Potrivit ministrului cipriot, circa 45.000 de persoane vor beneficia direct de impunerea salariului minim.

Kusios a prezentat propunerea sa finală privind salariul minim partenerilor sociali drept o ultimă încercare de a găsi un teren comun între cele două părţi, explicând că acest efort se face pentru a împăca cele două puncte de vedere, dar că decizia finală aparţine Guvernului.

De asemenea, Kusios a precizat că decretul exclude anumite categorii de lucrători.

,,Sunt excluşi cei care lucrează în agricultură, lucrătorii casnici sau cei care lucrează în navigaţie", a subliniat oficialul.

Ministrul a mai spus că de asemenea sunt excluse persoanele care se pregătesc pentru a obţine un titlu sau o calificare profesională.

,,Când angajatorul asigură cazare şi masă, printr-un acord între părţi, se pot face deduceri din bani de 15% pentru mâncare şi 10% pentru cazare. Asta va fi posibil doar printr-un acord şi angajatorul poate, cu un preaviz de 45 de zile, să rezilieze acordul", a mai afirmat Kusios.

Situaţia în România

În ţara noastră, ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis, miercuri, că Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut. Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.

Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi”, a afirmat Budăi.

Oficialul a subliniat că „fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui”, mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri. „Ne dorim ca în România să nu mai existe sărăcie în muncă. Într-o lună contractele transforamte din part time în normă întreagă au fost de 100.000”, a afirmat Budăi, într-o conferinţă de presă, la Neptun.

Acesta a mai precizat că PSD va propune și majorarea pensiei minime de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, dar şi creşterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei.

Ministrul menționează că impactul bugetar pentru majorarea pensiilor este de 11 miliarde de lei. De asemenea, el a mai anunţat o propunere care prevede acordarea unor premii pentru elevii care au obţinut medalii la olimpiade internaţionale.

Astfel, o medalie de bronz la o asemenea competiţie va fi recompensată cu 5.000 de euro, una de argint – 8.000 de euro şi o medalie de aur – 10.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite