Cine va plăti taxa pe carbon și ce efecte ar putea produce. Explicațiile specialiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toamnă va începe „ecologizarea” importurilor industriale în Europa prin aplicarea unei așa numite „taxe pe carbon”.

Taxa pe carbon intră în vigoare în toamna acestui an, Foto: Arhivă Adevărul
Taxa pe carbon intră în vigoare în toamna acestui an, Foto: Arhivă Adevărul

Mai exact, taxa pe carbon, aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, intră în vigoare de la 1 octombrie 2023. Potrivit specialiștilor EY România, pentru a-și păstra competitivi producătorii, dar și pentru a evita relocarea producției din Uniunea Europeană în țările terțe, Comisia Europeană introduce o taxă pe carbon aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, și-anume pentru producătorii de ciment, fontă, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, energie electrică și hidrogen. Din 1 octombrie 2023, până în 31 decembrie 2025, se derulează o perioadă de tranziție, în care importatorii vor avea numai obligații de raportare a emisiilor încorporate în produsele importate, fără obligația de plată a vreunei taxe.

Contactat de „Adevărul”, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a transmis: „Trebuie să precizăm că taxa se va aplica doar pentru acele entități economice care în țara de producție nu plătesc taxe de dioxid de carbon. În situația în care, în țara respectivă, este introdus un sistem prin care se achită taxa de dioxid de carbon pentru oțel, îngrășăminte etc., atunci ele nu vor achita această taxă”.

Conform specialistului, pentru cei care, în general, sunt în afara UE, acolo unde există un cadru reglementativ extrem de strict în ceea ce privește plata taxei de carbon pentru emisiile realizate, și care cumva beneficiau de un avantaj prin faptul că produsele lor erau mai ieftine, odată aduse în Uniunea Europeană, pentru aceste produse vor apărea inevitabil creșteri de prețuri, pentru că toate aceste taxe se vor duce în prețul produsului.

Pentru cei care produceau și până acum, și care deja achitau aceste taxe pe dioxid de carbon, acolo cel mai probabil nu vor exista creșteri de preț la nivelul acelor produse, că vorbim de ciment, produse de construcții, produse chimice etc. Aici probabil nu vor exista creșteri.”, spune Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI mai precizează că există și un alt fenomen care se poate produce. „Este vorba de situația în care acei producători din produsele vizate de pachetul Fit for 55 se vor orienta către alte piețe. În momentul acela în piețele europene va apărea un deficit pentru acele produse, deficit care cel puțin pe termen scurt va genera o creștere a prețurilor pentru acele produse. Deci există două situații. Situația în care cei care vor aduce aceste produse și care nu plătesc în țara de producție taxe de CO2 vor veni cu niște produse mai scumpe, pe de altă parte există posibilitatea ca unii dintre aceștia să se reorienteze către alte piete și atunci în zona Uniunii Europene să apară un deficit care din nou va fi generator de creșteri de preț.”, a explicat expertul din energie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite