Cele mai bănoase instituţii din România caută şefi. Cine vrea să prindă jackpot-ul de la ASF, de 14.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a demarat marţi procedurile pentru a alege şefii unora dintre cel mai bine plătite instituţii din România. Salariile de mii de euro pe lună şi controlul asupra celor mai importante pieţe din România au atras atenţia unor persoane controversate precum Daniel Zamfir şi Iulian Iancu.

Camera Deputaţilor aşteaptă până pe 4 iunie propuneri de candidaţi pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi.

ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) caută preşedinte, după ce postul a rămas liber la plecarea lui Leonardo Badea în funcţia de viceguvernator la Banca Naţională a României. Mandatul actual se va derula până în noiembrie 2023.

La Autoritatea de Supraveghere Financiară se regăsesc cel mai bine plătiţi bugetari din România.

Leonardo Badea încasa lunar de la ASF circa 14.184 euro (68.082 lei, la un curs mediu de 4,8 lei/euro), cei 816.982 lei pe an provenind din salariu ca preşedinte al ASF (580.205 lei), indemnizaţiile de şedinţă (203.268 lei) şi încă 33.509 lei plata concediului neefectuat.

Controversatul iniţiator al legilor antibănci, Daniel Zamfir, este „în cărţi” pentru şefia Autorităţii de Supreveghere Financiară (ASF), propunerea venind din partea PSD.

Şi un grup de organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare a solicitat Parlamentului, printr-o scrisoare deschisă, o „resetare completă” a activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia, pentru care îl susţin pe senatorul PSD Daniel Zamfir.

În discuţii pentru ocuparea postului lăsat vacant de Leonardo Badea ar mai fi şi Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Şi fostul ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa ar fi una dintre persoanele dorite la conducerea ASF.

ANRE

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) caută un vicepreşedinte şi doi membri în Comitetul de Reglementare.

Mandatele membrilor Comitetului de reglementare al ANRE urmau să expire în aprilie, însă au fost prelungite pe o perioadă de trei luni din cauza stării de urgenţă.

Henorel Soreaţă, vicepreşedinte ANRE, care a renunţat deja la funcţie, a încasat 544.597 lei de la ANRE în anul 2019.

Ramiro Angelescu, membru în comitetul de reglementare căruia i se încheie mandatul, ţine la secret venitul încasat de la ANRE în 2019, însă în 2018 a primit 277.898 lei, respectiv 58.895 euro, adică aproape 5.000 de euro pe lună.

Şi Teodor Atanasiu, membru în comitetul de reglementare căruia i se încheie de asemenea mandatul, şi-a ascuns în declaraţia de avere veniturile încasate de la ANRE, dar acestea probabil sunt la fel cu cele ale colegului Ramiro Angelescu.

Deocamdată, şi-a anunţat intenţia de a candida Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Iancu este un personaj controversat, acuzat adesea de relaţii cu Rusia şi un aprig oponent al companiilor petroliere, cărora le-a impus adesea taxe uriaşe prin modificările aduse legilor de comisia pe care o conduce. 

Intenţii au mai manifestat şi Gheorghe Marin (preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat), Valeriu Steriu (membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice) şi Scarlat Iriza (membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat), scrie Focus Energetic.

Curtea de Conturi

Curtea de Conturi caută un vicepreşedinte pentru Autoritatea de Audit şi cinci membri.

În momentul de faţă, pe site-ul autorităţii apar doi vicepreşedinţi: Ilie Sârbu şi Florin Tunaru. Ilie Sârbu este socrul lui Victor Ponta şi fost ministru al Agriculturii. Florin Tunaru a fost propulsat de Liviu Dragnea mai întâi la conducerea Fiscului şi apoi la Curtea de Conturi, după cum scrie G4Media.

Nu este clar care dintre cei doi va pleca. Surse din piaţă susţin însă că Ilie Sârbu îi va lua locul lui Nicu Marcu la Curtea de Conturi, dacă acesta din urmă este numit şef la ASF.

Ilie Sârbu a încasat în anul 2018 un salariu de 144.484 lei de la Curtea de Conturi. Pentru anul 2019 datele nu sunt disponibile.

Însă Florin Tunaru a primit o indemnizaţie de vicepreşedinte de 274.271 lei de la Curtea de Conturi, în 2019, ceea ce înseamnă că şi indemnizaţia lui Ilie Sârbu se apropie sau chiar depăşeşte acest nivel.

Consiliul Legislativ

Consiliul Legislativ caută un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat.

CNCD

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) caută candidaţi pentru cele şapte posturi în Colegiul director, dintre care şase pentru mandate complete şi unul pentru rest de mandat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite