Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor îl susţin pe senatorul PSD Daniel Zamfir la şefia ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare solicită Parlamentului, printr-o scrisoare deschisă, o „resetare completă” a activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia, pentru care îl susţin pe senatorul PSD Daniel Zamfir.

Asociaţiile afirmă că, odată cu plecarea preşedintelui ASF Leonardo Badea la BNR, Autoritatea a fost confruntată cu „o gravă criză de leadership şi de autoritate”, fiind de asemenea implicată în conflicte la nivelul diverselor pieţe pe care le reprezintă.

Drept urmare, acestea consideră că, dintre numele vehiculate în mass-media ca posibili preşedinti ai ASF, unul singur – cel al senatorului Daniel Catalin Zamfir întruneşte calităţile necesare unui mandat de succes la conducerea ASF.

Scrisoarea deschisă:

Către,

                                             CAMERA DEPUTATILOR

                                             SENATUL ROMANIEI

Stimate domnule preşedinte MARCEL CIOLACU,

Stimate domnule preşedinte ROBERT CAZANCIUC,

Organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori deschise sunt stakeholderi (părţi interesate) extrem de activi în relaţia cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi acţionează ca atare încă din anul 2015, în calitate de membri ai Grupului de Dialog Permanent pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF.

De asemenea, organizatiile semnatare reprezintă atât mediul de business, sindicatele, consumatorii, precum şi profesioniştii independenţi a căror activitate intră în sfera de reglementare a ASF.

În ultima vreme, în special în contextul în care ASF a rămas fără preşedinte, prin plecarea d-lui Leonardo Badea în funcţia de viceguvernator al BNR în toamna anului trecut, instituţia se confruntă cu o gravă criză de leadership şi de autoritate, fiind de asemenea implicată în schimburi de replici tăioase şi chiar în conflicte între diverşi actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media.

În zona asigurărilor, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Este vorba de o piaţă extrem de concentrată, în care două societăţi de asigurări deţin, împreună, 70% din piaţă şi în care sancţiunile aspre din partea ASF, care să descurajeze un comportament contravenient al societăţilor de asigurare, se lasă îndelung aşteptate.

În zona pieţei de capital, ultimele săptămâni au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri în serie care vizează diferite grupuri de interese care se luptă pentru conducerea a două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), cu adunări generale ţinute în faţa sediului, cu numeroase contestări în justiţie, suspendări de la tranzacţionare şi chiar plângeri penale, numele instituţiei şi unul dintre conducătorii ASF aflându-se în prim-planul acestor scandaluri. Asta în timp ce milioane de acţionari persoane fizice ai celor două SIF-uri privesc cu stupoare la ceea ce se întâmplă, fără a primi niciun fel de explicaţii din partea celor care ar trebui să le protejeze interesele.

În zona pensiilor administrate privat, ASF fost absentă din dezbaterea publică în momentul în care a fost pusă în discuţie însăşi existenţa Pilonului II de pensii, administrate privat, deşi are ca obiectiv stabilit prin lege asigurarea unei funcţionari eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor.

Organizaţiile semnatare ale prezenţei scrisori deschise consideră că se impune o resetare completă a activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia, pentru că activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.

Dintre numele vehiculate în mass-media ca posibili preşedinţi ai ASF, organizaţiile semnatare ale prezenţei scrisori consideră că doar unul dintre ele - preşedintele Comisiei Economice a Senatului, senatorul Daniel Cătălin Zamfir - are un profil care, pe de o parte, este asemănător cu cel al fostului preşedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experienţei parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, unde a deţinut poziţii de conducere în comisiile de specialitate, iar pe de altă parte a dovedit capacitatea de a dialoga şi de a ţine cont de interesele şi argumentele tuturor părţilor interesate (mediu de business, sindicate, asociaţii de consumatori, profesionişti independenţi, etc), ceea ce creează toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF.

Cu deosebită consideraţie,

APCONS - Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor

AURSF -  Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare

ACLIDER - Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere

APRD - Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor

COTAR - Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România

EAI - Asociaţia Expert Auto Independent

FSAB - Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci

PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare

Scrisoarea este deschisă pentru semnare şi altor stakeholderi activi în relaţia cu ASF, care vor dori ulterior să se asocieze acestui demers.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite