CE aprobă un acord referitor la etichetarea mai clară a mierii, sucurilor de fructe, gemului și laptelui

0
Publicat:

Comisia Europeană (CE) a salutat acordul politic la care au ajuns miercuri Parlamentul European şi Consiliul pentru revizuirea şi consolidarea standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor şi laptelui.

foto cărucior în supermarket
CE aprobă un acord referitor la etichetarea mai clară a produselor naturale

Aşa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziţia, denumirile de vânzare, etichetarea şi prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulaţie în cadrul pieţei interne şi pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Conform directivelor revizuite, va fi obligatorie indicarea originii pe etichetă pentru miere: ţările de origine din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, cu ponderea procentuală a fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă peste 50% din amestec. Comisia este împuternicită de colegiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii şi criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înfiinţa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase şi va spori transparenţa lanţului alimentar.

De asemenea, se are în vedere inovarea şi oportunităţile de piaţă pentru sucurile de fructe în conformitate cu noile cerinţe ale consumatorilor: Vor deveni disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obţinut din concentrat” şi „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”. Astfel, consumatorii pot alege un suc cu cel puţin 30% mai puţine zaharuri. Va fi posibil ca sucurile de fructe să indice pe etichete că „sucurile de fructe conţin numai zaharuri prezente în mod natural” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conţine, prin definiţie, adaos de zaharuri - o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conştienţi.

În plus, va exista un conţinut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri: o creştere a conţinutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame pe kilogram) va îmbunătăţi calitatea minimă şi va reduce conţinutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE. Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ţine seama de denumirea utilizată în mod obişnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice.

De asemenea, se are în vedere etichetarea simplificată a laptelui: distincţia dintre laptele „evaport” şi laptele „condensat” va fi eliminată, în conformitate cu standardul Codex Alimentarius. Laptele deshidratat fără lactoză va fi, de asemenea, autorizat.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul şi Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către colegiuitori. De la intrarea în vigoare la 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a transpune noile dispoziţii în legislaţia naţională şi încă 6 luni înainte ca acesta să se aplice în întreaga Uniune. 

Colegiuitorii au acordat, de asemenea, Comisiei mandatul de a evalua, în următorii trei ani, modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la originea fructelor utilizate în producţia de sucuri şi gemuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite