Cazul Euroins: Când încep plățile către clienți și ce despăgubiri pot primi de la FGA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păgubiții Euroins vor primi, începând de miercuri, 17 mai, sumele solicitate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins în martie, Foto: News.ro
ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins în martie, Foto: News.ro

ACTUALIZARE - FGA a informat, miercuri seara, că începe plăţile pentru creditorii de asigurări ai Euroins Asigurare-Reasigurare, fiind aprobată o primă tranşă de 1.004 cereri, iar primele plăţi însumează 658.562 lei.

Conform prevederilor legale, astăzi, 17 Mai 2023, se împlinește termenul legal de 60 de zile, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de ridicare a autorizației de funcționare, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA. Prin urmare, FGA poate proceda la plata creanțelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai acestui asigurător. FGA a aprobat o primă tranșă de 1004 cereri de plată –Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, urmând ca plățile efective să fie efectuate în cursul zilei de joi, 18 Mai 2022. Primele plăți însumează 658.562 lei”, a transmis sursa citată.

Achitarea creanțelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza și aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alți asigurători în faliment.

Până la data de 16 Mai 2023, FGA a recepționat un număr de 71.774 cereri de plată, pentru Euroins SA. Dintre acestea, Fondul a înregistrat: 38.492.

---

Conform legii, plățile pot începe la 60 de zile de la publicarea, în data de 17 martie 2023, în Monitorul Oficial, a deciziei ASF privind retragerea autorizației de funcționare a Euroins, termen care se împlinește astăzi.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.”, anunțau reprezntanții FGA în urmă cu câteva luni.

FGA nu a făcut precizări în acest sens în cursul acestei zile.

Totuși, sursa citată a transmis miercuri: „Din cauza situatiei deosebite generate de intrarea în insolvență a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, numărul cererilor de plată primite este foarte ridicat. Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, înregistrăm cererile în ordinea primirii acestora la Fond. La momentul introducererii cererii dvs în baza de date a Fondului, obligatoriu veți primi pe Email numărul de înregistrare al cererii depuse. Vă multumim pentru înțelegere și vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru rezolvarea tuturor solicitărilor primite la Fond.”

FGA anunța, la începutul acestei săptămâni, că a recepționat, începând cu 17 martie 2023- data ridicării licenței de funcționare a Euroins și până la 14 mai 2023, 13.953 Cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 10.286.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 69.814 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 25.389 cereri de plată pentru acordarea de despăgubiri / indemnizații precum și 11.490 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă. Un total de 36.879 de cereri au fost înregistrate.

Cereri deschidere dosar daună (Anexa 7): Formular Daune

Cereri pentru acordarea restituirii de primă ( Anexa 9): Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă

Cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor / indemnizațiilor: Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis pe data de 16 martie să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite