Câştigurile salariale medii au scăzut la 2.063 de lei, în mai faţă de aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial mediu net, format din salarii şi bonusuri sau tichete, a scăzut cu 1,1% (23 de lei), în luna mai faţă de luna aprilie, până la suma de 2.063 de lei (459 de euro), anunţă Institutul Naţional de Statistică. Scăderea lunară a venit pe fondul primelor de Paşte primite de angajaţi, în aprilie, fapt care a redus plusul dat de creşterea cu 19%, de la 1 mai, a salariului minim pe economie.

Totuşi, ritmul anual de creştere a câştigurilor angajaţilor din România a accelerat în luna mai, când a ajuns la 14,2%, faţă de 12,3%, ritmul din perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, informează News.ro. Ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale a ajuns, în mai, la un nivel record după anul 2008 şi a depăşit rata înregistrată în perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, de 13,3%. Accelerarea era previzibilă, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Economiştii atrag însă atenţia că majorarea salariilor este prea rapidă şi a generat, în luna mai, o creştere a şomajului până la 6,6%, de la 6,4% în aprilie. De asemenea, majorarea prea rapidă a salariilor ar putea provoca corecţii în economia românească. „Decalajul dintre evoluţia numărului de şomeri şi dinamica salariului mediu net real a atins, în ultima perioadă, cel mai ridicat nivel din perioada pre-criză. În acest context, considerăm normală o ajustare graduală a acestui decalaj”, arată un raport al analiştilor de la Banca Transilvania, publicat miercuri.

Statisticile oficiale ale INS arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie, câştigurile au fost mai mari, în luna mai 2016, cu 18,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritmul fiind, de asemenea, unul record din 2008 încoace.

Unde sunt cele mai mari salarii medii

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv 5.421 de lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, respectiv 1.248 de lei”, se arată într-un comunicat al INS.

Pe lângă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), câştigul mediu net din România a depăşit, în luna mai, nivelul de 1.000 de euro (4.500 de lei) în alte două sectoare: intermedieri financiare (4.548 de lei) şi extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.547 de lei).

Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

În urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză.

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 de lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite