Carpatica Asig, aproape de a fi preluată de un „investitor strategic european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorul este interesat să ajute Carpatica Asig, printr-o dezvoltare pe termen lung FOTO: Guliver / Getty Images
Investitorul este interesat să ajute Carpatica Asig, printr-o dezvoltare pe termen lung FOTO: Guliver / Getty Images

Acţionarii Carpatica Asig, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, au semnat un memorandum de înţelegere cu clauză de exclusivitate cu un „investitor strategic european", interesat de preluarea companiei şi dezvoltarea acesteia.

„Acţionarii Carpatica Asig au semnat în data de 21 decembrie un memorandum de înţelegere cu clauză de exclusivitate cu un investitor strategic european. Calendarul tranzacţiei va fi pus la dispoziţia ASF în perioada imediat următoare. Cu o vastă experienţă în domeniul asigurărilor, investitorul este interesat de dezvoltarea şi consolidarea pe termen lung a companiei Carpatica Asig”, se arată într-un comunicat al companiei, potrivit Mediafax.

Asigurătorul a anunţat, la mijlocul lunii decembrie, că acţionarii companiei se află în negocieri avansate cu mai mulţi investitori, interesaţi de preluarea acesteia.

Procesul este în derulare, conform calendarului asumat şi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar compania va fi capitalizată, în perioada următoare, conform etapelor incluse în planul de redresare, informa compania la momentul respectiv.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Carpatica Asig are în derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului.

Compania a subscris în primele şase luni prime brute de 257,26 milioane lei, în scădere cu 15,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în linie cu aşteptările, determinată de ajustarea politicilor de subscriere a riscurilor şi a celor de vânzare. Prima medie pe segmentul RCA a crescut, pe de altă parte, de la 557 lei/poliţă la 608 lei/poliţă.

Situaţia societăţii s-a agravat după ce Ilie Carabulea, care deţine indirect şi controlează Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, fostul director general al firmei, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie în ianuarie 2014, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai-decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, declara în iulie că firma de asigurări nu a realizat „prea mari progrese” în cadrul planului de redresare şi, deşi acesta se derulează până la finele anului, trebuie accelerate măsurile, astfel încât la 1 ianuarie 2016 să aibă o situaţie clară.

Potrivit exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi teste de stres (Balance Sheet Review – BSR), Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei după ajustări de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exerciţiul a analizat datele disponibile la sfârşitul lunii iunie 2014.

În urma rezultatelor acestuia, Carpatica s-a prezentat la ASF cu măsuri suplimentare în completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996 sub denumirea ASA Asigurări Atlassib, ajungând la titulatura actuală în 2004. Compania are peste 60 de unităţi şi colaborează cu circa 5.000 de intermediari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite