Care a fost impactul imediat al deblocării Canalului Suez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Deblocarea navei Ever Given a avut efect imediat pe bursele asiatice, dar şi asupra preţurilor petrolului, scrie Reuters, citat de agenţiile centrale de presă.

Bursele din Asia şi preţul petrolului au reacţionat imediat la anunţ. Bursele au crescut, iar preţurile petrolului au scăzut, pe fondul speranţelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global şi-ar putea reveni.

Ştirile s-au adăugat optimismului cu privire la creşterea mondială, pe măsură ce pieţele privesc către preşedintele american Joe Biden, care urmează să-şi prezinte planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a SUA.

Indicele MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei a câştigat 0,3%, iar acţiunile de top din China au crescut cu 0,8%.

Indicele japonez Nikkei a câştigat 1%.

Petrolul Brent a scăzut cu 90 de cenţi, la 63,67 dollari/baril, iar petrolul american WTI a scăzut cu 1,03 dolari, la 59,94 dolari/baril.

Preţurile petrolului au crescut vineri cu 4%, din cauza navei comerciale blocate în Canalul Suez, recuperând pierderile accentuate din şedinţa de tranzacţionare precedentă, provocate de temerile privind impactul noilor măsuri de carantină legate de Covid-19 din Europa asupra cererii, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 4,04%, la 64,45 dolari pe baril, după un declin de 3,8% consemnat joi. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 3,89%, la 60,84 dolari pe baril. Joi, petrolul WTI a fost tranzacţionat în declin cu 4,3%.

Petrolul Brent a încheiat săptămâna cu o creştere de 0,1%, iar petrolul WTI cu un declin de 0,6% (a treia pierdere săptămânală consecutivă).

Tranzacţiile cu petrol au fost volatile în această săptămână, traderii analizând cât va dura deblocarea uriaşei nave care a eşuat de-a curmezişul Canalului Suez, ceea ce a dus la oprirea în totalitate a traficului vaselor, dar şi efectul noilor măsuri de carantină din Europa, legate de pandemia de coronavirus.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri