Când își vor primi pensionarii banii reținuți în ianuarie

0
Publicat:

Vești bune pentru o categorie de pensionari din România. Aceștia își vor recupera luna viitoare banii reținuți în ianuarie, informează Digi24.

Pensionarii își vor recupera banii luna viitoare, Foto: Arhivă Adevărul
Pensionarii își vor recupera banii luna viitoare, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate, în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură. Totuși, surse guvernamentale au transmis pentru Digi24 că taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își vor recupera în februarie banii reținuți.

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie. Astfel, banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie.

Curtea Constituţională a decis pe 15 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

Potrivit judecătorilor CCR, această taxare a pensiilor mai mari de 4.000 de lei este neconstitutională deoarece Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG.

Conform datelor Playtech.ro, judecătorii CCR au explicat că micșorarea pensiilor nu este legală nici prin introducerea de impozite, nici prin alte contribuții impuse, această măsură afectând dreptul fundamental la pensie prevăzut de Constitutie.

Distribuirea pensiilor şi a drepturilor sociale se va decala cu câteva zile în ianuarie, ca urmare a perioadei sărbătorilor de iarnă, astfel că acestea vor fi livrate la domiciliu în perioada 6 - 17 ianuarie, informează Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite