Wall Street se pregăteşte pentru destrămarea zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile de pe Wall Street îşi sfătuiesc filialele din Europa să limiteze contractele, pregătindu-se pentru eventuala ieşire a unei ţări din zona euro.

Folosindu-se de mişcări precum mutarea unor credite standard, băncile din Statele Unite ale Americii şi-au redus disponibilitatea pentru ţările afectate de criza din zona euro. În acelaşi timp, s-au angajat în munca din spatele scenei pentru a se asigura că nu vor primi rambursuri în valută devalorizată dacă vreo ţară părăseşte zona euro, relatează „Financial Times”.

Zona euro continuă să fie motiv de îngrijorare pentru directorii băncilor din SUA, chiar mai mare decât propria criză economică. Agravarea peste vară a problemelor din uniunea monetară a produs schimbări dramatice în preţurile acţiunilor, iar acest lucru a determinat Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimburi (arbitrul pieţelor financiare din SUA) să solicite o şi mai mare transparenţă a investiţiilor din Spania, Grecia, Italia, Irlanda şi Portugalia.

Niciuna dintre băncile americane nu şi-a modificat semnificativ disponibilitatea faţă de cele cinci ţări europene, considerând că investiţiile brute, care variază între 5,4 miliarde de dolari a Morgan Stanley şi peste 20 de miliarde la JPMorgan Chase, nu reprezintă o problemă.

Turbulenţele din zona euro continuă să alimenteze neliniştile băncilor din SUA. Săptămâna trecută, speculaţiile despre ce măsuri mai agresive va adopta Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), pentru a contracara criza au produs şi noi schimbări în preţul acţiunilor din SUA.

Un director senior de pe Wall Street a spus că banca sa îşi instruieşte filialele din Europa să spună: „Avem acest contract, este în euro, ce vreau eu să ştiu este dacă vom deveni adversari în cazul în care Spania va ieşi din zona euro sau suntem de acord că este un simplu contract în euro? Să îl trecem sub jurisdicţie londoneză ca să ştim exact cum stăm.” Dacă nu spun acest lucru, atunci când contractul va fi în derulare, nu se va mai putea face nimic.

Cele mai multe contracte sunt deja sub jurisdicţia Marii Britanii sau a statului New York, fapt care îi face pe cei mai mulţi bancheri şi avocaţi să creadă că filialele dintr-o ţară ce a părăsit zona euro vor continua să facă plăţi în euro şi nu vor trece la o monedă deja devalorizată.

Un bancher care este la conducerea unei unităţi de criză pentru zona euro dintr-o bancă americană susţine că directorii din braţele europene au fost învăţaţi să se folosească de garanţii colaterale care să nu treacă brusc de la euro la o nouă monedă. „Poţi să te asiguri că investeşti garanţii care au un risc scăzut de denominare”, spune afaceristul.

Investitorii nu numai că trebuie să facă afaceri cu bănci care se pregătesc pentru dizolvarea zonei euro, dar îşi iau şi ei precauţii. Anumite fonduri de investiţii au sistat afacerile în Grecia.

Obligaţiunile denominate în euro emise de companii ar trebui să aibă contracte valabile în spate atâta vreme cât moneda euro încă există, spune un director financiar al unui fond de investiţii. Pentru datoriile guvernamentale devine o problemă de inaplicabilitate, spune acelaşi director.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite