Rusia îşi vinde diamantele. Moscova a privatizat 10,9% din acţiunile Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, pentru 815 milioane de dolari

Rusia îşi vinde diamantele. Moscova a privatizat 10,9% din acţiunile Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, pentru 815 milioane de dolari

Compania rusă de stat Alrosa este cel mai mare producător de diamante din lume

Guvernul de la Moscova a vândut un pachet de 10,9% din titlurile companiei de stat Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, pentru care a strâns 816 milioane de dolari, scrie „The Moscow Times“.

Preţul a fost cu 3,7% sub nivelul cotaţiilor bursiere anterioare. Boris Kvasov, director în cadrul VTB Capital, una dintre băncile ruse implicate în procesul de vânzare a spus că 35% dintre acţiunile vândute au fost achiziţionate de către Fondul de Investiţii Directe în Rusia, controlat de către stat. O cantitate similară a fost achiziţionată de către investitori din Europa, în vreme ce cumpărătorii din Asia şi Orientul Mijlociu au preluat 25% din acţiunile vândute. În fine, investitorii din SUA au cumpărat doar 5% din titlurile oferite.
 
Rusia îşi vinde pachete din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, lăsat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile impuse de Occident în urma anexării Crimeei şi a sprijinirii insurgenţilor din estul Ucrainei.
 
Pentru a acoperi găurile, Rusia a anunţat un program de privatizări, pe lângă acţiunile la Alrosa, guvernul de la Moscova plănuind în a doua parte a anului să vândă acţiuni la producătorii de petrol Rosneft şi Bashneft, producătorul de nave maritime Sovcomflot şi transportatorul aerian Aeroflot.
 
Guvernul rus vrea să strângă 15 miliarde de dolari din vânzarea de participaţii, sumă care va acoperi două cincimi din deficitul pe acest an al Rusiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările