Fost consultant PWC şi Banca Mondială: Trebuie să ai bani cât să poţi trăi minimum 12 luni, înainte de a începe un proiect personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barry Kolodkin
Barry Kolodkin

Atunci cand incepi un proiect trebuie sa gandesti pe termen lung, in beneficiul business-ului, si nu sa iei decizii de scurta durata, bazate pe nevoile tale financiare punctuale. De aceea, este bine ca inainte sa te avanti intr-un startup sa ai fonduri cu care sa poti trai minim 12 luni, considera Barry Kolodkin, fost consultant al unor organizatii precum Banca Mondiala, UE sau PWC.

Barry Kolodkin este in prezent regional programme manager la Black Sea Trade & Investment Promotion Programme si head of office pentru UNDP Atena. Anterior, el a fost consultant pentru Banca Mondiala, UE, IBM si PricewaterhouseCoopers.

Wall-Street.ro: Care sunt, in opinia ta, trei calitati principale pe care trebuie sa le aiba un antreprenor pentru a atinge succesul?

Barry Kolodkin: In primul rand, abilitatea de a privi o problema sau situatie din mai multe puncte, perspective, astfel incat sa gaseasca o solutie care este posibila si fezabila. Trebuie sa aiba o minte flexibila insa si disciplina necesara pentru a dezvolta o structura organizationala.

In al doilea rand, abilitatea de a comunica viziunea sa antreprenoriala lumii intregi. De asemenea, fara PASIUNE, nu se poate face nimic. Daca antreprenorul nu este pasionat de startup-ul sau/ei, de ce ar fi altcineva?

W-S.ro: Cum ai compara mentalitatea si comportamentul antreprenorilor din Romania/Europa de Est cu SUA si Marea Britanie? Care sunt principalele diferente si similitudini?

BK: Unii dintre antreprenorii din Europa de Est sunt, poate, mai axati pe nevoile lor si mai putin pe profitul investitorului. De exemplu, startup-ul poate analiza in detaliu si sa depuna multa munca pentru a aflat de ce compania are nevoie de 300.000 de euro. Startup-ul este pregatit sa explice cum si de ce ii va folosi. Dar daca startup-ul nu subliniaza clar cum va fi folosita acea investitie pentru a beneficia si investitorului, atunci acesta din urma este nesigur pe profitul sau.

Antreprenorul ar trebui sa usureze munca investitorului in a afla cum va profita de pe urma banilor implementati in respectivul startup.

W-S.ro: Interesant. O alta comparatie?

BK: Investitorii din SUA gandesc deseori “mai mare”. Impulsionati de succesul rasunator al unor proiecte din Silicon Valley, antreprenorii din SUA se uita la numere mari. De asemenea, venture capitalisti din SUA sunt interesati de profit major. VC-ii din Europa se multumesc cu mai putin asa ca antreprenorii din Europa de Est pot propune proiecte mult mai mici.

Ca similitudine, flexibilitatea, pasiunea si dorinta de a reusi este geneza comuna a unui startup, indiferent de continent. De obicei, cineva are inspiratie oriunde ar trai.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite