Preţurile petrolului cresc după ce o alianţă condusă de Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul

Preţurile petrolului cresc după ce o alianţă condusă de Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul

Preţurile petrolului sunt în creştere, luni, după ce o alianţă condusă de Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul şi a luat măsuri de întrerupere a accesului în statul din Golful Persic, amplificând tensiunile în regiunea producătoare de petrol, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractele futures au crescut cu până la 1,6% la bursa din New York, compensând cea mai mare pierdere săptămânală din ultima lună, de 4,3%.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au anunţat că vor suspenda traficul aerian şi maritim către şi dinspre Qatar, escaladând o criză care a început din cauza relaţiilor cu Iranul. Preţurile ţiţeiului au scăzut săptămâna trecută din cauza îngrijorărilor provocate de creşterea producţiei în Statele Unite, care poate anula efectul pozitiv al limitelor de producţie introduse de OPEC şi alţi producători mari, între care Rusia.

Conflictul diplomatic nu a afectat livrările de petrol, dar creşte riscul perturbării acestora, inclusiv în cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudită, Iran şi Qatar.

Ţările se vor folosi de strâmtoarea Urmuz, prin intermediul căreia au loc 30% din livrările maritime depetrol.

Preţurile petrolului au coborât sub 50 de dolari pe baril din cauza îngrijorărilor că extinderea reducerilor de producţie de către OPEC va fi insuficientă pentru a reduce stocurile mondiale, în condiţiile creşterii livrărilor SUA.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iulie, a crescut cu până la 76 de cenţi, la 48,42 dolari pe bril, la bursa din New York, fiind ulterior tranzacţionat la 48,28 dolari pe baril, la Hong Kong. Volumul tranzacţiilor este cu circa 33% peste media ultimelor 100 de zile.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în august, a crescut cu 66 de cenţi, la 50,61 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 4,2% săptămâna trecută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările