Preţul gazelor naturale a crescut din nou în Europa, după ce Germania a suspendat certificarea gazoductului Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa, după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania a anunţat marţi suspendarea procedurii de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, invocând un obstacol juridic, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

„Calendarul în care gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am aşteptat iniţial. Posibil doar în februarie să funcţioneze”, apreciază analiştii de la Goldman Sachs, potrivit Agerpres.

Conform datelor transmise de AFP, marţi, certificarea Nord Stream 2, una dintre ultimele etape înainte de punerea în serviciu a acestui gazoduct, „nu este posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”.

Procesul de suspendare rămâne în vigoare până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul la Zug, în Elveţia, îşi finalizează „transferul activelor esenţiale şi resurselor umane” unei filiale înfiinţate în Germania pentru partea germană a gazoductului, precizează agenţia.

Agenţia şi-a luat termen de patru luni pentru a da verde proiectului. Această aprobare urmează să fie prezentată apoi Comisiei Europene (CE) în vederea avizării.

Kremlinul îndemna încă din septembrie la aprobarea „cât mai rapidă” a Nord Stream 2.

Capacitatea gazoductului este de 55 de miliarde de metri cubi anual, iar umplerea gazoductului ar fi început în octombrie.

Preţul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă la infrastructura sa de gaze.

Livrările ruseşti prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite