Bancherii din Marea Britanie ar putea avea acces la bonusuri după zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii de top ai băncilor din Marea Britanie ar putea să-şi încaseze bonusurile cu o întârziere de zece ani, potrivit noului plan de salarizare în domeniul bancar. Întocmit de o comisie de parlamentari britanici şi colaboratori, noul sistem de plată va fi publicat săptămâna viitoare.

Proiectul de raport întocmit de comisia parlamentară se referă la standardele bancare din Marea Britanie şi prevede că bancherilor din ţară le va fi interzisă încasarea bonusurilor mai devreme de zece ani. În prezent, bancherii au acces la bonusuri imediat după ce le obţin sau cu o întârziere de un an, doi sau trei ani.

Membrii comisiei se vor întâlni luni şi marţi, iar forma finală a raportului urmează să fie publicată cel mai devreme joi, în cazul în care Andrew Tyrie, preşedintele comisiei, va obţine sprijinul comun al tuturor reprezentanţilor.

În plus faţă de planul iniţial de amânare a bonusurilor, se regăsesc mai multe recomandări, printre care se numără reformarea structurii şi a dimensiunii nivelurilor de salarizare în domeniul bancar. Deocamdată este neclar dacă aceste recomandări se vor aplica doar băncilor britanice sau tuturor grupurilor bancare din Marea Britanie, în cazul în care vor intra în vigoare.

Oficialii britanici speră ca amânarea bonusurilor îi va convinge pe bancheri să fie mai precauţi la efectul pe termen lung pe care l-ar putea avea comportamentul lor financiar. De asemenea, comitetele de conducere ale companiilor ar putea să recupereze o parte din pierderi având acces la bonusurile bancherilor, în cazul în care afacerile eşuază în anii următori.

Propunerile comisiei din Marea Britanie au fost formulate în contextul unor restricţii ale Uniunii Europene ce urmează să fie aplicate în viitorul apropiat şi care vizează limitarea bonusurilor celor mai importanţi bancheri. Aceştia vor putea primi bonusuri egale cu un salariu sau maxim două, doar cu aprobarea acţionarilor.

Comisia a fost înfiinţată în urma scandalului interbancar al manipulării ratei Libor şi din cauza altor nereguli, cum ar fi vânzarea înşelătoare a unor asigurări pentru protecţia plăţilor şi a swapurilor pe rata dobânzii.

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite