Bugetul de stat are un excedent de 7,4 miliarde de lei la şapte luni. Veniturile au crescut cu 10%, cheltuielile - cu 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 7,4 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB, faţă de un deficit de -1,01 miliarde de lei, respectiv -0,15% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, arată Ministerul Finanţelor.

VENITURILE

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,8 miliarde lei, reprezentând  19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB  cu 0,9 puncte procentuale .

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: TVA (+15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (+18,1%) şi accize (+6,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%.

CHELTUIELILE

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 125,4 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (-0,9%).

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-8,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB , in termeni nominali cu 6% mai mari faţă de acceaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de capital au scăzut, în perioada analizată, cu 15,1%, reiese din datele publicate de Ministerul Finanţelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite