Borza: Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia anticipează insolvenţa. Compania a realizat pierderi de 1,6 miliarde de lei în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia deţine patru termocentrale care funcţionează pe lignit şi mai multe exploatări miniere, fiind al doilea producător de energie din România, după Hidroelectrica
Complexul Energetic Oltenia deţine patru termocentrale care funcţionează pe lignit şi mai multe exploatări miniere, fiind al doilea producător de energie din România, după Hidroelectrica

Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia anticipează insolvenţa, compania având pierderi şi datorii mari, însă un proces de insolvenţă asumat din timp şi corect administrat „poate să facă minuni“, ca în cazul Hidroelectrica, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

„Încă de acum trei-patru ani de zile, pe lângă predicţiile Oltchim şi RAAN (legate de intrarea în insolvenţă a acestor companii, n.r.), anticipam iminenţa intrării în insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara, care a intrat deja în insolvenţă, în luna ianuarie. Din punctul meu de vedere, nici Complexul Energetic Oltenia nu este departe. Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia sunt de insolvenţă: pierderi cumulate în ultimii doi ani de zile de 1,6 miliarde lei şi datorii la fel, de ordinul miliardelor. Până la urmă, o insolvenţă asumată din timp şi corect administrată poate să facă minuni, precum în cazul Hidroelectrica. O insolvenţă pe ultima sută de metri şi prost administrată, precum Complexul Energetic Hunedoara, nu mai poate să salveze nimic. Trebuie să înţeleagă toată lumea că insolvenţa este anticamera falimentului“, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

Borza are însă îndoieli că un Guvern fără sprijin parlamentar şi într-un an electoral şi-ar asuma şi intrarea în insolvenţă al unui al treilea producător de energie, după Hidroelectrica şi CEH.

Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, în timp ce RAAN în luna septembrie a aceluiaşi an. În luna ianuarie a acestui an, Tribunalul Mehedinţi a dispus intrarea regiei în faliment, dar decizia a fost întoarsă într-o altă instanţă.

Concomitent, Complexul Energetic Hunedoara a cerut insolvenţa la finele anului trecut şi a intratîn in procedură de reorganizare în luna ianuarie a acestui an. Statul l-a desemnat pe Borza drept lichidator la RAAN şi l-a propus şi ca administrator judiciar la CE Hunedoara, dar instanţa a dispus impunerea unui alt administrator.

„Un procent 99% din companiile intrate în insolvenţă sfârşesc în faliment, adică mor. Mai puşin de 1% din companiile aflate în insolvenţă reuşesc să iasă, în urma unui plan de reorganizare. Dacă guvernanţii vor zăbovi la fel de mult şi la C.E. Oltenia precum la Hunedoara, s-ar putea să fie prea târziu“, afirmă Borza.

Acesta vorbeşte totodată şi de o practică deloc fericită, aceea că firmele de stat, cu excepţia celor listate şi a celor în insolvenţă, îşi raportează numai o dată pe an rezultatele financiare, când poate fi prea târziu şi nu poţi afla din timp "sănătatea financiară" a acelei companii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite