Boloș: Pensiile speciale trebuie să rămână. Le au și alte state europene

0
Publicat:

Pensiile speciale trebuie să rămână, susține Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, declarând că și alte state europene au astfel de pensii.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene Foto gov.ro

Întrebat dacă pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților se încadrează în jalonul PNRR, ministrul a precizat în interviul acordat PS News că „avem o problemă de rezolvat pe fond”. „Dacă este să ne raportăm la această inadvertență între conținutul jalonului și specificul legislației naționale, atunci am fi tentați să spunem că nu avem de făcut reformă. Ori acest lucru nu cred că va fi posibil”, susține Marcel Boloș.

Pe de altă parte, la întrebarea privind eliminarea pensiilor speciale, ministrul a opinat că acestea ar trebui „să rămână”.

„Pensiile speciale trebuie să rămână, în opinia mea. Am spus acest lucru de mai multe ori. Spun și acum. Pensiile speciale le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora. Cât despre cuantumul pensiilor speciale, acesta este un alt subiect de discuție. Sunt uneori exagerate și aici este posibil să avem de lucrat. Nu de alta, dar atunci când toți românii o duc greu în aceste vremuri aceste exagerări ale cuantumului pensiilor nu ne fac bine deloc. Este vorba de igiena morală în societate. Cât privește reforma acestor categorii de pensii speciale, s-ar putea la un moment dat să fim puși în situația care să despărțim cuantumul pensiilor speciale în două: cât revine părții de contributivitate și cât revine indemnizației fixe suportate din bugetul de stat. Vom vedea cum evoluează discuțiile cu Comisia Europeană”, a declarat oficialul.

Pensiile speciale trebuie „raționalizate”

În urmă cu două săptămâni, ministrul declara într-un interviu acordat „Adevărul” că jalonul din PNRR care privește pensiile nu este deloc prietenos cu cei care beneficiază de pensii speciale.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR.

Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș.

Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite