BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,4%, până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârşitul anului 2022, se arată în Raportul asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României.

”După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4 la sută.

Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8 la sută la sfârşitul anului 2022.”, arată datele BNR.

Potrivit sursei citate, rata anuală a inflaţiei de bază este de aşteptat să-şi continue scăderea în prima parte a intervalului de proiecţie şi, ulterior, să se stabilizeze la nivelul de 2,7 la sută, până la finele intervalului de prognoză. 

De asemenea, rata medie anuală a inflaţiei IPC va avea la rândul său o tendinţă ascendentă pe parcursul anului curent, atingând nivelul de 3,2 la sută în decembrie 2021, după care este proiectată în reducere până la valoarea de 2,6 la sută la finele anului 2022.

Comparativ cu Raportul din noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârşitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coşului de consum, mai puţin preţurile volatile ale alimentelor.

Conform datelor din raportul BNR, pe parcursul anului viitor, revizuirea în sus provine dintr-o contribuţie mai ridicată din partea indicelui CORE2 ajustat, doar parţial contrabalansată de aportul mai redus al preţurilor combustibililor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite