Bloomberg: Retragerea comercianților de cereale occidentali de pe piața rusă îi va crește influența geopolitică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenția a menționat că Rusia, ca cel mai mare exportator de grâu, va câștiga mai mult control asupra aprovizionării cu alimente și își va crește profiturile.

Export de cereale. Foto: Shutterstock
Export de cereale. Foto: Shutterstock

Plecarea comercianților de cereale occidentali de pe piața rusă va consolida influența geopolitică a Federației Ruse și va crește profiturile acesteia, a scris sâmbătă Bloomberg.

Potrivit agenției, plecarea de pe piața rusă a companiei internaționale de comerț cu cereale cu sediul în Olanda, Viterra și a furnizorului american de produse agricole Cargill „întărește controlul Rusiei asupra aprovizionării globale cu alimente”. 

Plecarea Cargill și Viterra înseamnă că Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, va câștiga mai mult control asupra aprovizionării cu alimente și își va crește profiturile”, notează Bloomberg.

Ieșirea comercianților occidentali „lasă exporturile rusești de cereale în mare parte în mâinile companiilor interne și a celor finanțate de stat”, estimează agenția. „Aceasta înseamnă că va fi mai ușor pentru Rusia să folosească exporturile de cereale ca instrument de influență geopolitică”, spune Bloomberg, menționând că principalii cumpărători de alimente din Federația Rusă sunt țările din Orientul Mijlociu și Africa.

Pe 30 martie, serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a anunțat că firma de comerț cu cereale, Viterra Limited își va înceta activitățile de export în Rusia de la 1 iulie. Cu o zi mai devreme, Ministerul Agriculturii a anunțat că a primit de la Cargill LLC, care este o subsidiară a furnizorului american de produse agricole Cargill, o notificare de oprire a activităților de export pe piața rusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite