Bitcoin scade sub 60.000 de dolari din cauza informațiilor potrivit cărora Israelul ar ataca Iranul

0
Publicat:

Criptomonedele au scăzut puternic, iar Bitcoin a coborât vineri sub 60.000 de dolari, în urma unei ieșiri în grabă din activele riscante, ca urmare a informațiilor privind un atac israelian cu rachete asupra Iranului.

foto monedă Bitcoin
Bitcoin scade sub 60.000 de dolari din cauza informațiilor potrivit cărora Israelul ar ataca Iranul

Bitcoin a scăzut cu peste 5,5%, până la 59.961 de dolari în sesiunea asiatică, în condițiile în care dolarul american a crescut pe scară largă. Ether a scăzut cu o marjă similară, coborând sub bariera de 3.000 de dolari, la 2.895 de dolari, transmite Reuters.

Israelul a lansat vineri un atac pe teritoriul iranian, potrivit unor surse, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului.

Presa iraniană a raportat explozii, dar un oficial iranian a declarat pentru Reuters că acestea au fost provocate de sistemele de apărare aeriană. Presa de stat a declarat că trei drone care survolau orașul central Isfahan au fost doborâte.

Conducerea Israelului și armata au păstrat tăcerea vineri dimineața devreme.

Până la ora 06:00 GMT, când au apărut aceste detalii, activele sigure, precum petrolul, aurul și obligațiunile, care au crescut brusc la primele știri despre atac, erau în scădere față de maximele lor.

"Cred că piețele se află în acest moment într-un mod de fugă spre siguranță", a declarat Moh Siong Sim, strategul valutar al Bank of Singapore. "În acest moment, suntem încă într-o situație în care știm că s-a întâmplat ceva. Dar trebuie să înțelegem gradul de grad de represalii".

Bitcoin a revenit la 62.300 de dolari, dar a scăzut în continuare cu 2% în această zi. Ether a revenit, de asemenea, la peste 3.000 de dolari.

Scăderea bitcoin vine cu doar câteva ore înainte de "înjumătățirea" criptomonedei de vineri - o modificare a tehnologiei sale de bază menită să reducă rata la care sunt create noi bitcoini.

Entuziaștii cripto așteaptă „înjumătățirea” Bitcoin de vineri

Pasionații de Bitcoin așteptau cu nerăbdare ”înjumătățirea" Bitcoin de vineri - o modificare a tehnologiei care stă la baza criptomonedei, menită să reducă rata de creare a noilor bitcoini.

Înjumătățirea, care are loc aproximativ o dată la patru ani, a fost introdusă în codul Bitcoin la începuturile sale de către creatorul pseudonim Satoshi Nakamoto ca o modalitate de a reduce rata de creare a bitcoinilor.

Chris Gannatti, șeful global al departamentului de cercetare al administratorului de active WisdomTree, care comercializează fonduri tranzacționate la bursă pentru bitcoin, a numit înjumătățirea "unul dintre cele mai importante evenimente din acest an în domeniul criptografic".

Conform ceasului CoinGecko, înjumătățirea este programată să aibă loc în primele ore ale zilei de sâmbătă GMT.

Pentru unii fani ai criptomonedelor, înjumătățirea va sublinia valoarea bitcoinului ca o marfă din ce în ce mai rară - Nakamoto a limitat oferta de bitcoin la 21 de milioane de jetoane - în timp ce scepticii consideră că este puțin mai mult decât o modificare tehnică inventată de speculatori pentru a umfla prețul monedei virtuale.

Înjumătățirea funcționează prin înjumătățirea recompensei pe care minerii de criptomonede o primesc pentru crearea de noi token-uri, ceea ce face mai costisitoare punerea în circulație de noi bitcoini.

Aceasta urmează după o creștere a prețului bitcoin până la un maxim istoric de 73.803,25 dolari în martie , după ce a petrecut o mare parte din 2023 recuperându-se încet după prăbușirea dramatică din 2022. Joi, cea mai mare criptomonedă din lume se tranzacționa la 63.800 de dolari.

Bitcoin și alte criptomonede au fost susținute de entuziasmul din jurul deciziei Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse de a aproba fondurile tranzacționate la bursă de Bitcoin la vedere în ianuarie, precum și de așteptările că băncile centrale vor reduce ratele dobânzilor.

Înjumătățirile anterioare au avut loc în 2012, 2016 și 2020. Unii fani ai criptomonedelor indică creșterile de preț care le-au urmat ca fiind un semn că următoarea înjumătățire a bitcoin va stimula prețul acestuia, însă mulți analiști sunt sceptici.

"Nu ne așteptăm la creșteri ale prețului bitcoin după înjumătățire, deoarece aceasta a fost deja evaluată", au scris săptămâna aceasta analiștii JP Morgan.

Aceștia se așteaptă ca prețul bitcoin să scadă după înjumătățire, deoarece este "supracumpărat", iar finanțarea cu capital de risc pentru industria cripto a fost "redusă" în acest an.

Autoritățile de reglementare financiară au avertizat de mult timp că bitcoin este un activ cu grad ridicat de risc, cu utilizări limitate în lumea reală, deși tot mai multe au început să aprobe produse de tranzacționare legate de bitcoin.

Andrew O'Neill, analist în domeniul criptografic la S&P Global, a declarat că este "oarecum sceptic în ceea ce privește lecțiile care pot fi trase din înjumătățirile anterioare în ceea ce privește predicția prețurilor".

"Este doar un factor dintr-o multitudine de factori care pot determina prețul", a spus el.

Bitcoin s-a luptat pentru a găsi o direcție de la maximul record din martie și a scăzut în ultimele două săptămâni, deoarece tensiunile geopolitice și așteptările ca băncile centrale să mențină ratele la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp au neliniștit piețele globale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite