Barometru EY: Mediul de afaceri, sceptic în privinţa economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grafic economie calcule

Procentul celor care sunt optimişti în privinţa economiei româneşti a scăzut semnificativ faţă de ediţia anterioară a studiului (18% în 2019 vs. 31% în 2018), ilustrând un fond de îngrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale şi legislative, caracterul nesustenabil al creşterii economice bazată pe consum şi de presiunile inflaţioniste, aceştia fiind doar câţiva potenţiali factori care pot influenţa mediul de afaceri în 2019.

Raportul realizat de EY, în parteneriat cu Business Mark, are la bază un sondaj online la care au răspuns 301 lideri de organizaţii din diverse sectoare ale economiei româneşti, în perioada 25 octombrie – 10 decembrie 2018.

Din perspectiva pieţei locale, executivii români pierd din optimism, păstrând însă acelaşi nivel ridicat de încredere pentru cererea de produse şi servicii (44%). Când vine vorba de investiţiile private în economia locală, nivelul de încredere scade, 36% dintre respondenţi acordând un vot negativ. În ceea ce priveşte piaţa de capital, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimişti, doar 15% dintre aceştia afirmând că au încredere în evoluţia acesteia. Aceleaşi perspective negative planează şi asupra stabilităţii pe termen scurt a pieţelor. Analizând evoluţia încrederii liderilor de companii din România asupra economiei locale de la sfârşitul anului 2018 vs. începutul acestuia, se observă o creştere a numărului de optimişti în ceea ce priveşte profitabilitatea companiilor (25% vs. 20%). 

Topul priorităţilor strategice

Reducerea costurilor (27%) şi creşterea productivităţii (26%) sunt primele în ordinea priorităţilor executivilor din România având în vedere condiţiile mediului de afaceri din ultimul an. Achiziţia de talente completează topul priorităţilor, fiind semnificativ mai importantă pentru liderii de companii cu capital majoritar străin. Firmele mari (considerând numărul de angajaţi şi cifra de afaceri) pun pe primul plan reducerea costurilor, pe când cele mai mici se axează pe creşterea productivităţii.

Strategie de ţară

98% dintre oamenii de afaceri respondenţi indică necesitatea unei strategii de ţară orientate către o creştere sustenabilă şi recuperarea decalajelor structurale faţă de Vest. România trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei să continue eforturile de îmbunătăţire a reglementărilor şi a cadrului fiscal pentru a încuraja investiţii mai mari din partea sectorului privat. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor Europene pentru a reduce decalajul infrastructural al ţării reprezintă un factor important în creşterea productivităţii. Economiştii susţin adoptarea de către guvern a unei strategii fiscale neutre – în caz contrar, stabilitatea macroeconomică fiind ameninţată. Tensiunile create la nivel legislativ şi economic fac din România o ţară mai puţin atractivă pentru investiţii.

Pentru ca strategia de ţară să aibă succes, oamenii de afaceri intervievaţi consideră că cel mai important factor care trebuie luat în considerare este coerenţa legislativă şi/sau fiscală deopotrivă cu stabilitatea de care România duce lipsă de mulţi ani. Infrastructura şi investiţiile sunt aspecte importante care ar trebui să fie prioritare în strategia de ţară.

Top trei provocări ale mediului de afaceri

Cele mai importante piedici în dezvoltarea afacerilor pentru managerii şi antreprenorii din România în 2019 ţin în continuare de politicile publice şi de factori controlaţi de instituţiile statului, precum incertitudinea fiscală (72%), lipsa stabilităţii politice (58%) şi birocraţia (53%). Aceasta din urmă, împreună cu starea economiei naţionale, dar şi nivelul de taxare reprezintă motive de îngrijorare pentru mai mulţi dintre executivii români, înregistrând o creştere de  4-7 procente comparativ cu anul anterior. Totodată, lipsa educaţiei antreprenoriale şi accesul dificil la finanţare sunt obstacole cu care se confruntă mediul de afaceri românesc.

”Costul finanţării menţionat ca obstacol are legătură, de fapt, mai mult cu variaţia acestuia: previziunile optimiste de la începutul anului 2018 nu s-au adeverit până la finalul anului, costul de finanţare în lei a crescut în 2018, ceea ce a dus la o atenţie sporită asupra acestui aspect în strategia de afaceri a antreprenorilor. Observăm, totuşi, o apropiere între resursele proprii şi împrumuturile bancare ca pondere, explicat şi de faptul că afacerile s-au maturizat şi tot mai mulţi antreprenori aleg să reinvestească”, arată Ioana Mihai, Partener Asociat, Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

85% dintre companii îşi văd puse sub semnul întrebării planurile de investiţii în 2018

Incertitudinile fiscale şi legislative din ultimul an au afectat planurile de investiţii pentru 57% dintre companiile din România. 38% dintre respondenţi, lideri de afaceri din ţară, declară că planurile de investiţii le-au fost afectate în mare măsură sau în foarte mare măsură de incertitudinile fiscale şi legislative. Doar 19% dintre lideri consideră că planurile de investiţii le-au fost afectate în mică sau foarte mică măsură de incertitudinile fiscale.  

„Trebuie să urmărim în viitoarele trimestre dacă într-adevăr va scădea nivelul investiţiilor şi al angajărilor forţei de muncă. Vedem că antreprenorii români sunt mai îngrijoraţi decât liderii companiilor străine. Este firesc, companiile străine activează pe mai multe pieţe, au o rezilienţă mai mare la eventualele şocuri economice şi pot apela la firma-mamă pentru finanţare şi suport. Stabilitatea şi predictibilitatea mediului fiscal sunt foarte importante în perioada următoare”, spune Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite